Kaka fick maka

Det här med att grädda en provkaka tycker jag är överkurs. Mamma gjorde alltid det för att se om kakan blev exakt som hon ville ha den. Lagom utfluten, annars i med mer smör alternativt mjöl. Sånt tjafs håller jag inte på med. Har jag gjort en deg så får det bli den varianten.

Min son, som fyller år den sjätte juni, kommer att få kakor som han aldrig sett förut. Inte jag heller. Jag har gjort dem efter mors recept men försökt, som vanligt, att översätta hennes "koppar" med mina deciliter. Den första plåten kan kallas knappar. Små blev dom och inte flöt de ut. Så - vad göra? Aha! Man trycker ihop två stycken och gör en kursiv åtta-kaka. Blev det bra? I helskotta heller. Men jag orkar inte börja om, förkylning är i antågande, så jag kommer att förläna honom en burk med glasögon- och knapp-liknande syltkakor.

Alltså, jag är bra på att baka och jag är bra på att laga mat. Det är inte alls som sonen en gång sa att "min mor bränner i princip allt, utom glass". Jag har lärt mig genom åren att våga experimentera och det i sin tur har gett mig erfarenheter som gjort att min matlagning har gått från hyfsad till, faktiskt, väl godkänd. Så har det också varit med bakningen, tills jag fick för mig att kopiera min mors paradsorter. Varför? Jag blir ju bara jämförd och det kan aldrig sluta väl.

Den sjätte juni var det. Inte bara min sons födelsedag, som ju alla vet. Det är också Björn Borgs födelsedag. Och Sveriges nationaldag, som helst plötsligt förärats den röda färgen som tidigare tillhörde annandag pingst, vilken  förlorade sin helgdagsstatus. Men kan man bara göra så? Hux flux byter man bara färg på dagarna, vilket i praktiken innebär en arbetstidsförlängning med i snitt två timmar och sjutton minuter årligen! Hur rimmar det med att en helgdag ska vara "arbetsfri för att medborgarna ska kunna fira en religiös eller traditionell högtid"? Smart tänkt, beslutsfattare! Annandag pingst infaller alltid en måndag, alltså rök en arbetsdag där, medan den sjätte juni mycket väl och faktiskt då och då infaller en lördag eller söndag, då många ändå är lediga. Lysande, Sickan.

Service- och vårdfolk har inga röda dagar. Men när vi andra firar Teds och Sveriges dag på onsdag, kan de i alla fall glädja sig åt alla vackra blågula flaggor som blåser för vinden när de tittar ut. Om de hinner.

Nej, nu kom jag på vad mina nydesignade kakor ska heta. Tautologier. Ja, ja, det betyder ju egentligen "tårta på tårta" men en liten tautologi kan nog översättas med "kaka på kaka".














Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0