Tror du på tomten eller tomten?

 
God Jul på er, människobarn!
Så här dan före dan före dopparedan tycker jag att det är på sin plats att lyfta fram tomten. Jaså, du tycker att det är onödigt? Ta då en titt på bilden ovan. Vem tror du det är som är tomten?
 
Han med röd luva och jacka är ingen tomte. Han är en " Copycat". En riktigt usel sådan.
Den riktiga tomten, eller vätten om du så vill, är gråklädd och skygg. Visar sig inte gärna om det inte är nödvändigt. Medan Copycaten gärna vill stå i centrum för allas blickar, beundran och förväntningar. Och "Tack, snälla tomten" formligen drösar över honom. Den grå får sällan eller aldrig ett tack fastän det är han som verkligen förtjänar det. För han gör allt för dig 365 dagar om året.
 
Den rödklädda kommer en dag per år och har med sig en massa fina paket, som han inte ens har slagit in själv. Han tar bara åt sig äran. Och hotar alla barn att om de inte är snälla, får de inga klappar. Va??!
 
Djur har en speciell förmåga, de kan se den grå. En del människor kan det också men de tror sällan på vad de ser. En synvilla. En skugga. En råtta. De så kallade logiska förklaringarna är många. Men - OM en vuxen person säger att han eller hon verkligen har sett en tomte, då börjar skämten hagla. Du vet, de där om loftet och annat hånfullt. Konstigt egentligen, då gårdstomten har funnits sedan Yngre järnåldern. Men det är väl med tomtarna som med så mycket annat. Det som respekterades och accepterades förr i tiden, anses som omodernt och förlegat i dag. Skrock. Vidskepelse. Tecken på bristande utbildning.
 
Det är, som sagt, dags att lyfta fram tomten. Han som jobbar häcken av sig för att djur och människor ska ha det bra. Han som aldrig kommer med paket men som sitter bredvid katthonan när hon får ungar och stryker henne över ryggen. Han som följer dina steg på avstånd. Han som älskar gröt. Verkligen! En stor portion risgrynsgröt med en rejäl smörklick i och lyckan är fullkomlig.
 
Men du, det går inte att ringa och boka honom för femhundra kronor i timmen, eller mer.
Det är inte bara klädseln som skiljer Copycaten från tomten nämligen . . .
 
Nu önskar jag dig en riktigt, riktigt God Jul, min vän, och kom ihåg att njuta.  Och att ställa ut ett grötfat. Du vet aldrig vad det kan leda till.
 
Go´kram.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0