Äckligt är ordet!

 
Jag brukar bli spyfärdig över sånt som är äckligt. Och nu har jag, under en längre tid, känt för att spy galla över en företeelse som jag, faktiskt, tycker är rent äcklig.
 
Visst har du också sett inslagen i TV om svältande barn, barn på flykt och barn som lemlästas och dödas av krigsgalna varelser? Visst har du sett bilder och siffror som visar sjuka och döda i ebola? Då har du också nåtts av hjälporganisationers vädjanden om bidrag, kanske 100 eller 150 kronor i månaden till hjälpbehövande. För, som de säger, "behovet är stort".
 
Har du möjligen också sett Postkodlotteriets Grannyra där det, förutom guldkonfetti, regnar miljoners miljoner över lottköparna. Eller kanske har du fascinerats över Lottos växande pott, som, om det vill sig väl, kan komma upp till flera hundra miljoner - TILL EN VINNARE!
 
Jag har sett det. Allt. Och jag blir mer och mer äcklad.
 
Men stopp nu, säger någon, Postkodlotteriet ger jättemycket pengar till olika organisationer både inom- och utomlands. Javisst, säger jag, och det är bra. Men de där, exempelvis nio miljonerna som regnade över en lottköpare, behövs de för att vi ska känna oss manade att köpa en, eller tio, lotter för den goda sakens skull?
 
Skulle det vara helt omöjligt att en vinnare i stället skulle "få" nio miljoner att disponera? En till sig själv och resterande åtta till en, eller flera, organisationer som vinnaren själv får bestämma vilka de blir? Räcker inte det som morot för oss?
 
Nej, säger en del, organisationer är bara bluff. De roffar åt sig pengarna själva och de behövande får bara en liten del. Också en ursäkt för att inte skänka pengar med gott samvete.
 
Det är klart att alla vill vinna. Det ligger i människans natur. Men målen skiljer sig åt. Själv skulle jag absolut inte ha något emot att vinna en miljon. Skulle någon av mina kära bli allvarligt sjuk, valde jag en miljon gånger hellre en vinst över sjukdomen. Skulle någon främmande makt invadera vårt land och döda besinningslöst, då vore en pengaförmögenhet det sista jag skulle tänka på. Då är det hjälp jag vill ha!
 
Jag fattar ju att det finns många som inte håller med mig. Annars skulle världen inte se ut som den gör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0