Det handlar om stora frågor nu.

 
 
 
Ebola? Munsår kontra Alzheimers? Eller Stig Strand?
Det är mycket som är aktuellt just nu. Och ju närmare det finns, desto mer engagerar det.
 
Ebolaepidemin är skrämmande - men långt borta. Och vi, det vill säga Sverige, har bra beredskap, sägs det. Okej, då oroar jag mig inte så mycket för egen del då, men tycker det är fruktansvärt att en sådan sjukdom kan få en sån spridning. Ansvarsbiten ligger dock utanför mitt område.
 
Då är det det här med de senaste forskarrönen i stället. Herpes kan ge alzheimers! Och vem har inte haft munsår i sina dagar? En gång hade jag sammanlagt arton stycken på en och samma gång! Men då hade jag ätit besprutade persikor. Tror jag.
 
Min mor fick munsår varje vår och höst men hon kallade dem för festblåsor. Det hade att göra med att pappas arbetsgivare, Skellefteå Kraft, hade personalfester vår och höst och alltid, alltid i samband med att mor bestämde sig för vilken klänning hon skulle ha på sig så började det klia på läppen. "Jo, nog var det troligt", sa hon och blev bedrövad. Men inte länge. På nåt sätt hörde festblåsorna ändå ihop, klänningen och munsåret.
 
Inte fick hon alzheimers heller. Men det kanske berodde på att pappas värk förtog glädjen med att gå på fest så de slutade. Alltså upphörde även herpesattackerna.
Ja, jag vet inte jag. Men när nyheten om den medicinska upptäckten kom, kollade jag noga upp min dotter och måg. Jag hade nämligen hört en av deras söner, i en diskussion, utbrista "men ååå, vad jag hatar erat korttidsminne!". Då ställde jag påpassligt men försynt frågan om de ofta var angripna av herpesvirus? "Vi? Nej, aldrig. Det har vi faktiskt aldrig haft, inte vad vi kan minnas" . . .
Jag kan inte helt förkasta det medicinska sambandet.
 
Men Stig Strand då? Nu ska vi inte få höra hans lugna men tvärsäkra expertkommentarer i SVT längre. Varför? Är det tacken det, för att han och hans radarpartner Björn Fagerlind varit SVT trogna genom alla år och inte sprungit som penningtörstande kolleger mellan olika kanaler? VA??!? Skämmes, SVT!
 
Jag är i alla fall glad över att Björn Ferry ska gästa Vinterstudion som skidskytteexpert. Det är precis vad jag har önskat. Nu fattas bara att hockeykanalerna ska inse det fatala i att låta Jonte Hedström och Fredrik Warg gå lösa och inte binda upp dem som experter. Då skulle det vara slut med: "Berätta om målet". Garanterat.
 
Så - för att, om möjligt, knyta ihop säcken:
Jag hoppas innerligt att inte fler får Eboladomen.
Jag ber på mina bara knän att jag inte ska få munsårs- och alzheimersdomen.
Och norrmännen - ja, de har fått Nidarosdomen.
Snyggt, va?
 
Slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0