Det här med ordförståelse . . .

 
 
 
 
Konstnär: Margareta Larsson. Min sons svärmor. Mina barnbarns mormor. Min jättefina vän.
 
Hon vet att jag gillar ord så hon gjorde en liten "ordbok" till mig med hennes egna, underbara illustrationer. En av dem passar väldigt bra just i dag för i dag har jag tid att fundera. Igen.
 
Det finns missbrukare (av den vanliga sorten). Det finns jordbrukare. Det finns språkbrukare. Och så finns det brukare.
Vad är det? Vad innebär det? Jo, jag vet vilka som avses men jag förstår inte varför de kallas så.
Gamla, sjuka, funktionshindrade i behov av omvårdnad och hjälp. De samlas alla under epitetet "brukare".
 
En jordbrukare brukar sin jord. Han eller hon sår och skördar. En missbrukare brukar sina droger till att fly verkligheten. En språkbrukare använder sina ord till att tala.
 
En brukare "använder, begagnar, odlar, bearbetar" vårdpersonal, hemtjänst, personliga assistenter . . .
Ja, men du hör ju själv hur knäppt det låter.
 
Under mina tio år på en arbetsplats hann en och samma person ha tre olika titlar men med exakt samma arbetsuppgifter, springpojke, bud och Traffic. Varför? Fick han bättre betalt som Traffic? Alla sa ändå springis till och om honom. Hans främsta talang var att kunna smyga ljudlöst. Så många gånger som han så när skrämde livet ur mig. Men hans skratt räddade honom från en råsop. Det var en jäkla Traffic!
 
Sådärja, nu hamnade jag på sidan om spåret. Om jag någon gång blir i behov av omvårdnad och hjälp, vill jag inte varken betraktas eller benämnas som brukare. Jag vill ses och behandlas som den fullvärdiga människa jag är, även om jag behöver andras hjälp. Och jag heter Maude. Det kommer jag alltid att göra.
 
Härmed föreslår jag att ordet "Brukare" i betydelsen hjälpbehövande stryks och ersätts med "Skattebetalare med rätt att respekteras", vardagligt förkortat till "min skatt". Men jag är öppen för andra förslag.
 
 

Kommentarer
Postat av: elinor fredriksson

Jag håller helt och fullt med i fråga om ordet "Brukare". Det låter inte bra alls. Ditt förslag på "min skatt" köper jag rakt av...inklusive moms:)

Svar: Bra! Då är vi två i alla fall 😊 Jag avskyr avpersonifiering av levande människor där var och en är unik! Och du - jag tycker vi tar mums i st f moms 😉
Maude Westerman

2015-02-02 @ 19:00:17
URL: http://elinorfredriksson.hoi.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0