Få, färre, färst . . .

 
Det är få soltimmar i februari. Det är färre soltimmar i januari. Men det är färst soltimmar i december.
 
Jag fick nyss ett sms med en undran om det verkligen heter "böt", som Anders Blomkvist säger när han refererar skiathlon.( Kalla och Rydqvist böt skidor lika snabbt.) Önskar att jag kunde svara NEJ på den frågan men jag vågar inte. Vid efterforskning visar det sig att böt är en gammal form och att de som använder ordet, från Stockholm och söderut, även så använder den gamla formen bytit. Där ser man.
 
Mest snopen blev jag ändå när jag började fundera på böjningen av få. Ibland gör jag faktiskt det. Funderar på ordböjningar. Annika, Åsa och jag hade en kväll skrattande slagit fast att det hette få, färre, färst. Givetvis trodde vi inte på oss. Det gör vi sällan.
Döm då om min förvåning när jag kontrollerade och det visade sig att vi hade rätt! Dessutom tycker jag att det borde heta Dröm om min förvåning . . . Som om det vore mer logiskt?
 
Gamla ord göms och glöms och nya kommer till. Ett nyord, som verkligen är befogat, är "faktaresistens". Tidigare var det mest bakterier som var resistenta. Mot läkemedel. Nu är det framförallt Sverigedemokraternas väljare som verkar vara det. Faktaresistenta. De kör sitt race och det blir bara sjukare och sjukare i samhället. Förr talade man gärna om att slå dövörat till, alternativt att ha skygglappar för ögonen. Egentligen är det samma sak.
Om jag har en åsikt och någon annan har en avvikande åsikt, då tycker jag det är intressant att veta varför den andra tycker så. Undantaget min son. Han kollar först vad jag tycker, sedan tycker han tvärtom, bara för att få diskutera. Ibland blir han jätteöverraskad när jag, efter en timmes argumenterande, säger "ok, du har rätt". Det hade han ingen aning om, det var bara så kul att diskutera.
 
Om det inte vore så att SD och deras väljare förmodligen var faktaresistenta, skulle jag skicka ut min son, Ted, och min dotterson, Alfred, för att bemöta alla deras argument. Diskussionsmästarna.
Och om min syster Ima hade ork och vilja, skulle jag skicka ut henne för att tala samma väljare till rätta. Jag lovar, de skulle få en helt ny världsbild efter det.
Förr, när hon skrev brev till mor, la hon alltid till "låt inte Maude läsa det här". Inte på grund av hemlisar eller så, utan för att hon visste att jag hade ett och annat att säga om hennes språkhantering. Men, Ima, det var ju på det sättet jag lärde mig att tänka, grubbla, fundera och analysera. Tack!
 
Roine säger "värrare". Kallo sa "det är lugnt, L-U-N-K-T". Mannen säger "kluva ved". Annie hävdar "hemma på  Rumbagatan heter det så". Och jag älskar det! För att inte tala om Annikas "gode gullat".
 
Men när det kommer till skrivna fakta, då finns ingen plats för luddighet. It´s. A. Fact.

Kommentarer
Postat av: Ch

I like! Särskilt the Ima part
Det är kul med språk

2016-02-05 @ 19:17:40
Postat av: Anonym

Eller hur? Och din mor/min syster ser till att vi inte blir försoffade ....

2016-02-05 @ 23:08:10
Postat av: Barbro

Vi får inte glömma "kanoners", det är kanoners bra!

Svar: Kanon, kanonare, kanoners . . . DÄR satt den, Babsi! ;:D
Maude Westerman

2016-02-29 @ 12:45:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0