Trodde jag hade sett det mesta men . . .

 
Du vet, det här klassiska med en "lång hårig sjuk sköterska". En klassiker inom särskrivningen.
På bilden ser du kanske en "lång svart hårig sjuk pensionär". Eller? Nixpix, du ser skuggan av en 164 centimeter lång gråhårig sjukersättningsberättigad". Tänk, så fel det kan bli, va?
 
Likaväl som femhundralappar är något helt annat än femhundra lappar. Jo, jag vet, jag tjatar MEN! Nu är gränsen passerad! Nu kan ingen särskrivning längre chocka eller göra mig förvånad.
 
Häromdagen såg jag nämligen "en samstående mamma" i en text. Och hur jag än funderar och funderar kan jag inte för mitt liv förstå hur det går till. Samstående? Kräver inte det minst två stycken? Och vad betyder egentligen samstående? Att man är överens? Med vem, i det här fallet?
 
Ett samgående har jag hört talas om, flera gånger. Då brukar det handla om affärsvärlden. Det gör det uppenbarligen inte i det här fallet. Det handlar om en mamma. Som är samstående.  
 
Om renar tar sig till ren bete, lär de inte bli mätta. En skum tomte är inte god men fråga mannen och hans söner om en skumtomte är det. Helst varsin låda med massor av tomtar.
 
Tar grannen illa upp om jag gräver ner en lök och skriver en skylt där det står "Vår lök"? Insinuerar jag inte då att det har förekommit stöld av lökar tidigare? Kan grannsämjan till och med ställas på spel?
 
De som ville ha sin gräsmatta fri från fimpar och satte upp en stor skylt med "Rök fritt", blev heligt förbannade. Däremot var rökarna glada, äntligen någon som brydde sig om dem, mobbade som de var överallt annars.
 
Jag säger inte att allt måste vara perfekt, därtill gör jag själv för många fel, men jag säger att särskrivningar kan ställa till det. Och att de uppkommer på grund av ren och skär slöhet. Oftast.
 
Jag tänker bara på "Gå lätt packad i fjällen". Inte bra.  Eller "Parkering för bjuden". Kan skapa problem. Och den som läser "svälj reflexer" kan sväva i livsfara, beroende på hur stora reflexerna är.
 
Egentligen är det ganska enkelt. En grej - ett ord. Även om det inte blir häften så roligt.

Kommentarer
Postat av: Yvonne%252525252525252525252520S%2525252525252525252525F6derberg

Bra skrivet. Tro inte ett ord på ovanstående kommentar. Kram y

2017-01-24 @ 12:51:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0