Nu är det dags!

 
 Nu kommer värmen, säger de. Och solen. När passar det då bättre att sätta punkt än nu?
 
Om bara några dagar sker flytten till stugan. Då översvämmas jag av naturromantiska känslor och börjar svamla mer än vanligt. Det ska du slippa. Nu tar bloggen semester men hoppas komma igen på sensommaren någon gång. Vare sig du vill eller ej. Bloggen har blivit en livsnerv för mig så jag kommer att fortsätta med den, det är bara att tugga i sig.
 
Nu är det ju också så att jag, förhoppningsvis, håller på att förverkliga en dröm; jag ska ge ut en bok! Med hjälp av mina fantastiska vänner Åsa, Annika och Janne ska den, enligt planerna, kunna vara klar innan jul. Åsa har lovat layouta, Annika ska bidra med illustrationer och omslag och Janne ska trycka och färdigställa. Med såna proffs vid min sida, blir det här ingen billig historia men om jag så ska ta banklån, ska den ut! Att sedan innehållet inte ska bli billigt, lovar jag dyrt och heligt att försöka undvika. För mammas skull.
 
Även om du har svårt för att tro det så har jag ibland problem med att hålla tyst. Därför kanske det rätt som det är finns en bild på ett björnmöte i skogen på Instagram (@maudepunktw) eller en blommande liljekonvalj på fb. För om alla makter är nådiga, kan mobiltäckningen fungera även i stugan. Fast ibland måste jag nästan krypa in i en rosenbuske för att det ska funka och det tar liksom emot. Speciellt när det är både taggar och humlor fulla busken.
 
Nästa vecka ska jag också hämta kanonkulan och besikta den. Om allt är ok, ska den få en ny Tillsammans-dekal som belöning. En som dessutom handlar om ett SM-guld . . . Igen!!
 
Jag vill bara passa på och tacka för alla gillanden och alla kommentarer som gjort mig både uppspelt och rörd och hoppas att du vill fortsätta att läsa min blogg när vi återkommer. En massa varma kramar vill jag skicka hit och dit och överallt men speciellt till just Dig!
 
Ha en fin sommar och var rädd om dig.
 
PS. Bilden ovan är från just en semester. En av otaliga bilsemestrar över hela Sverige. Det är storasyster Ima och jag på filten, mamma och den mindre storasystern Gun bakom bilen (var inte den där kjolen gul och svart, sys?). Pappa är förmodligen och fixar till alla tältpinnar som vi hjälpt till och satt fast men som inte står i exakt rätt vinkel . . .
Tänk, fem stycken i ett fyramanstält. Fem stycken i en Ford Anglia (AC 36656, jag kan alla!) där en rökte ganska frekvent. Själv var jag förvisad till liggplats på golvet när jag inte stod på upphöjningen mellan mina föräldrar och sjöng HÖGT och falskt på låtsasengelska. Och ändå var jag den enda som kräktes . . .

Ser du Gunde, Marie och Lennart?

 
Conchita i all ära men en lördagskvällsunderhållning kan också bestå av 3 x Svan!
 
Om man inte har möjlighet att titta på Melodifestivalens final, vad gör man då? Alternativen är faktiskt många men ett som inte fanns med i förhandsvalen, blev det mest fascinerande. Plötsligt syntes tre svanar majestätiskt och gracilt glidande mitt ute på älven. Gunde, Marie och Lennart. En fjärde, Billy Swan, hade tidigare under dagen synts till, ensam och stolt.
 
I fjol hände ungefär samma sak men då hördes tydligt - länge, högt och ovackert - när de fyra träffade på varann nedströms. I lördags gled de tre svanarna fram och tillbaka längs en kort sträcka på vattnet. I timmar. Men så, helt utan förvarning, lyfte alla tre på exakt samma sekund och flög iväg. Till?
 
Fantasin sätter inga gränser. Är Billy byggherren som färdigställer boendet och som vill vara en Timell-typ och överraska med det färdiga resultatet? Är Billy kanske rent av en anställd som jobbar och sliter för att överheten ska kunna komma till dukat bord? Eller är Billy Swan en inhyrd, utländsk arbetskraft som i fjol tog sig en ledig eftermiddag men som upptäcktes av sina chefer, därav det oerhörda kacklandet?
 
Vem vet? Jag kan bara säga att intrigerna i Midsomer var enkla att lista ut i jämförelse. För det var det som stod till buds efter det att Gunde, Marie och Lennart hade stuckit. Och efter det lugna men fruktansvärt mordiska engelska landskapet, gick vi över till den vildaste av västar och såg Kevin Costner skjuta ihjäl så gott som allt som rörde sig. Och, för den delen, även det som inte rörde sig. Wyatt Earp. "My name is Wyatt Earp". Med den presentationen kunde han ha satt skräck i vem som helst om bara inte hatten hade varit så löjlig.
 
Alltså en Westernhjälte som skjuter på en redan skjuten indian, det är ingen hjälte oavsett vilken hatt han har. Nej, tacka vet jag "Dansa med vargar", där var Kevin som han ska vara, tuff, känslosam och djuriskt snygg. Och som motspelare hade han, bland andra, Floyd Red Crowe Westerman. Va? Bara det!
 
För mig räcker spänningen i att följa svanars liv men då vi fått veta att björn funnits i närheten alldeles nyss samt att någon absolut sett en varg inom räckhåll dessutom, vet man ju aldrig när baletten Svansjön byts ut mot en dans med vargar - eller björnar. Det är för vansinnigt spännande att bo i skogen!
 
Där fantasin får fritt spelrum.

Är han inte att lita på längre?

 
Han har varit pålitligheten själv, vår väderspåman, men nu undrar jag . . .
Den strategiskt placerade "piggen" på hans kropp, kan hänga nästan rakt ner och då är det mycket dåligt. Väder på gång, alltså.
Men när den kommit upp sig, som bilden visar, då järnspikar är det högtryck! Sol och varmt.
 
Nu undrar jag om den möjligen kan ha frusit fast?
 
Vädergubben får vila i glassboden under vinterhalvåret, tillsammans med trollen, men när maj månad infaller då får han komma ut på sin rätta plats. Först av alla. Nu har han varit så här uppåt sedan dess. Inte jag.
 
Det är kallt och risk för snö. Det blåser så att de tappra fem grader som termometern visar, känns som minus några. Men piggen står fast vid toppenväder!
 
Jag känner att min tillit till honom börjar avta.
 
Eftersom det är mycket jobb i stugan innan inflyttning kan ske, är vi där så gott som varje "ledig" minut. I morgon är det sagt att premiärövernattning ska ske. Boxen tas med så att vi kan se på TV. Mat är inhandlad för alla eventuella väderomslag. Det mesta är genomtänkt. MEN - så kom jag på en grej! Hallå, vi kan ju inte se Ettan på boxen, det är ju nåt fel där!
Då möts jag av ett leende, ett leende som har väntat länge på den reaktionen.
- Vi kan ju inte se Melodifestivalen då!
- Ojdå. Det var ju tråkigt . . . men leendet sitter kvar, kanske en aning bredare bara.
 
Jag snabbar mig och kollar en reservplan; hur många matcher spelas i La liga, som vi inte heller kan se i stugan, på lördag? PSG? Hockey-VM?
Alla samtliga på söndag förutom Sveriges match i hockey-VM som ju går på fyran!! Och den har vi!
 
Jag är ingen Mellofantast, har inte ens sett semifinalerna, men just den stora finalen kan vara kul att se. Är jag tydligen ensam om att tycka.
Åja, det finns ju mycket annat att titta på. Om älven rinner upp- eller nedströms. Om sädesärlorna har anlänt. Och, inte minst, om väderspåmannens pigge har rört på sig.
 
Vem behöver SVT1?

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt . . .

 
Ibland har man inte den rätta touchen här hemma. Ibland har man inte de rätta ingredienserna hemma. Ibland har man helt enkelt inte alla hemma.
 
Ingen vacker syn, eller hur? Men om jag får för mig att NU ska det göras, då inleder jag det hela utan att ha kollat om jag har alla nödvändiga beståndsdelar till hands. Vad jag inte heller kollar i förväg är om jag har det rätta handlaget till hands. Det borde jag ha gjort. Myrstackar ska ha brunt strössel och dammsugare ska inte se ut som om de varit med i en masskrock.
 
Nu vet jag ju att det finns några som, efter diverse anmärkningar och klagomål, ändå sätter i sig bakverken. Smaken är det inget fel på, bara man blundar.
 
En annan tabbe jag gjorde i veckan, var när jag eskorterade tioåringen till trumspelningen. Det var ett tag sen nu, så jag blev så in i bomben imponerad av hans framsteg att jag helt försjönk i beundran. Och i det omöjliga i att hänga med i sextondelarna. EN-a-e-å-TVÅ-a-e-å-TRE-a-e-å-FYR-a-e-å. På en och tre ska det slås på den och den och på två och fyr på den och den i stället. Ja, du förstår, va?
Att sen trummisen sitter och tuggar tuggummi i takt är ju helt och hållet en bragd.
 
När lektionen var över, körde jag hem oss i sextondelstakt, fortfarande helt inne i musikens ofattbara värld. Jag lagade kycklinggryta med bastrummans taktfasta slag i minnet och plockade fram ingredienserna med EN-a-e-å och vidare.
 
Efter ett par timmar brast bubblan rejält och jag kom tillbaka till den krassa verkligheten när jag inte hittade min handväska! Till slut insåg jag att jag förmodligen glömt den på musikskolan. Jag - som har min väska som fastvuxen på axeln (alltså är den en axelväska och inte en handväska), i vilken jag har hela mitt liv! Paniken började krypa i hårfästet ända tills jag var tillbaka i skolan och smög mig som en tjuv om natten in till trumsalen. Där satt en stackars lärare som fastnaglad vid min väska och som hoppade högt när jag kom in! I två timmar hade han vaktat och bett att den rättmätiga ägaren skulle dyka upp.
När jag gick hörde jag en trumvirvel som andades eufori.
 
Nu ska jag skärpa mig. Nu ska jag bli planerad och strukturerad. Inte göra köttbullar och äppelkaka samtidigt. Vet du hur dåliga köttbullar blir med kanel och socker?

Gick du på det?

 
Rubriker ska locka till läsning. Jag vet. I aftontidningsvärlden gäller det speciellt. Där gäller det inte bara att locka läsare, utan att locka dem från andra aktörer dessutom. Därför sätts det stora krav på rubriksättarna.
Eller . . .?
 
Men vad? Har Northug barn? Erkänn att tanken fanns där för ett ögonblick! Så pass långt ögonblick att du kände dig manad att läsa artikeln för att få reda på vad som dolde sig bakom rubriken? Det gjorde jag. Och fick veta att det nu var tveksamt om Northug skulle få vara instruktör i en skidskola för barn till hösten. Glasklart redan från början, eller hur? Men oj vad rubriksättaren ska ha våndats i sin ambition att formulera meningen "kan nekas barnen".
 
Jag minns när jag nån gång på sjuttitalet, som stor beundrare av Björn Borg, rusade till närmaste kiosk efter att ha sett löpsedeln: Nu kan vi avslöja vad Björn Borg gör när han inte spelar tennis! Med stooort utropstecken.
Tja, han gjorde vad de flesta andra människor gör utan utropstecken. Umgicks med polare, åt, sov . . .
 
Sedan dess har jag varit misstänksam mot rubriker.
 
Ibland undrar jag hur de tänker, rubriksättarna. Ta till exempel: "Mannen rymde från rättspsyk - gick till oprovocerad attack direkt".  I ett perspektiv av evighet kan ju tio år betraktas som direkt men för oss, som inte lever i evighet, är tio år en betydande tid. Man kan exempelvis föda tre barn. Eller hinna gå ut grundskolan, även om man tvingas sitta kvar ett år. För att inte tala om att utvecklas från nyfödd till förpubertetsyngel.
 
Men den man som rymde från rättspsyk, gjorde inget annat än att gå till oprovocerad attack - direkt! Där var tio år ett slags vakuum, tydligen.
 
Eller vad säger du om: Gravidrisk redan vid lite alkohol.
Beroende på försämrat omdöme, eller?
Nä, okej, jag vet att det är graviditeten som avses, att alkohol, även i ringa mängd, kan utgöra en fara men jag gillar att misstolka. Också. Där det finns utrymme och det finns det ofta i media.
 
Jag har börjat tävla med mig själv. Igen! När jag läser löpsedlar från de så kallade skvallertidningarna, försöker jag lista ut vilken sannning som göms bakom. Om det nu inte är rent hittepå. Jag kollar aldrig facit utan ger mig rätt i mina antaganden varje gång. Det är liksom vitsen med att tävla med sig själv. Just nu leder jag med 249-0.
 
Jag skulle faktiskt kunna sätta rubriken: Världsrekord i tävlingssammanhang, 249-0!
Och många skulle tro att det handlade om Skellefteå AIK.

Och dom bara lövar och lövar . . .

 
 
 
 Såg du partiledardebatten i går? Det gjorde inte jag. För jag vet ju på ett ungefär hur det kommer att låta.
 
Många löften, många anklagelser, mycket kritik och höjda varningsfingrar. Det räcker. Jag orkade inte.
 
Veckan som gått har varit innehållsrik. Kolla bara:
Måndag: Klippning hos Gun-Marie på Saxonz och fortsatta diskussioner om OM, när och hur min naturliga hårfärg ska få ta över. Det litar på.
Tisdag: Krattning i stugan
Onsdag: Presentinköp till tre stycken jubilarer plus trevligt valborgsfirande på kvällen.
Torsdag: Vaknade liiite för sent, missade första halvtimmen av Jenneboradio men njöt av den fortsatta sändningen behagfullt kurande i sängen. Sen var det dags att åka till stugan och - kratta.
Fredag: Krattade! i stugan. Hem och fräscha till sig och sen på junta med "galenskaparna".
Lördag: Började tvätta klockan åtta, på kalas till gullisarna Arwen och Mio, kom hem lagom till att skifta i tvättmaskin och torkrum (samt till Barcelonas match....). Iväg klockan sex till middag hos Oveva, som hade reserverat platser vid bordet för "Frölundaklacken". Där satte jag mig inte! Kom hem halv tolv. Gjorde klart i tvättstugan och städade efter oss.
Söndag: Krattning i stugan . . .
 
Så mycket löv har jag aldrig förut sett på en och samma plats. Och nu har jag insett hur stor tomt vi har, dessutom. Den är i det närmaste gränslös. Jag fann mig själv krattande på en stig i skogen helt plötsligt. Nu hade det gått överstyr.
Men - nu är det klart! Yes! Nu är det bara för lövträden att börja producera nya blad som ska vissna och dala till marken till hösten. Det lövas och lövas och vi tycker det är så fint och vackert men sen är det ändå vi som får jobba med att få undan skräpet när de har gjort sitt. Ett evinnerligt kretslopp. Precis som i politiken.
 
Men jag har lärt mig en massa under veckan också. Om man, till exempel, har svårt att somna på kvällen, kan man räkna kusiner. Eller psalmverser och dessutom sjunga så många av dem som man minns. Fast tyst.
Jag har också erfarit att det finns en grej som ingen vet vad den ska användas till. Även om förslagen har varit många, från tegelstenstillverkning till hasselbackspotatis och krusning av örngottsband . . . De förslagen har dock fallit.
 
Man kan också avnjuta en god middag medan man iakttar nån galning som idkar intervallträning i backen, precis utanför. Det är roligt.
 
Sen vet jag ju också förstås att man ska plåstra om sina tummar innan man börjar med vårbruket. Lika väl som jag vet att man ska ha hjälm när man cyklar. Och mössa när det är kallt och blåser.
Jag kan också Pythagoras sats men använder jag den? Det är fritt att gissa.
 

RSS 2.0