Vardagssymbolik?

 
Med lite god vilja, med en massa fantasi och med tidvis skakiga nerver, kan man bli tvärrädd för en sladd som hakat fast sig i en växt . . .
Det var vad som hände mig när jag skulle koka mitt tevatten i morse. Den oväntade synen bredvid vattenkokaren blev som levandegjord i min trötta blick och jag såg, självklart, ormen i paradiset! Med huggtänderna framme, redo att döda.
 
Denna kontakt (!) med ondskan, fick mig att tänka på de mänskliga rättigheterna. Och en undran; måste man inte vara mänsklig för att få åtnjuta De Mänskliga Rättigheterna? Räcker det med att vara en person av kött och blod? Med 77 människors liv på sitt samvete? Eller, ja, samvete och samvete.
 
Jag såg honom i går när han kom in i rättssalen. Ett litet leende på läpparna och en Hitlerhälsning när handbojorna låstes upp. Han har stämt norska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna! I say no more.
 
Ibland måste jag tvinga in mina tankar på nya spår. Nu kan jag, till exempel, tänka på ett telefonsamtal med en av mina bästa vänner. Hon ringde i måndags för att gratulera mig på namnsdagen och för att tala om att Maud(e) betyder makt och att det finns över tolv tusen med det namnet i Sverige. Då sa jag:
- Men vet du hur många Maude Westerman det finns i Sverige då?
- Nej, svarade hon.
- Bara en! Det finns bara en!
- Jaså, jaha men det är ju inte du.
- Va?? Det är klart att det är jag.
- Nähä, för du heter inte Westerman!
- Gör jag inte????
- Nej! Du är ju gift och heter Lidman!
 
Vi har känt varann sedan vi var femton år. I nio av de åren har jag varit gift med en som heter Lidman, medan jag själv fortsatte som Westerman. Nio år! Hur kan det vara möjligt att frågan aldrig har kommit upp? Medan jag skrattade så jag tjöt åt hennes indignation, försökte hon övertyga mig om att man byter namn när man gifter sig.
 
Vissa människor får mig på ett sånt otroligt gott humör. Hon är en.
 
Det är dem jag måste tänka på, när jag ser ormar i köket och associationsbanorna far åt annat håll. Mot en rättssal i Norge, till exempel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0