Back to Basic

(null)

Jag är gammal. Det är fasingen dags att jag inser det. Och ju närmare julen vi kommer, desto äldre blir jag. Nu menar jag inte dag för dag-äldre, som alla blir, utan det är längtan till det enkla som gör att jag är blir så gammal(modig).
Ta bara det här med julgran. När jag var barn, doftade det skog i finrummet på julafton. Ljus och bollar prydde granen. Senare kom tunna, smala remsor av stanniol också att hänga från toppen och ner. Å, så fin den var.
När mina egna barn var små, var julgranen fortfarande äkta. Men, tyvärr, där gick gränsen för det naturliga. Någon hade upptäckt det amerikanska sättet att klä granen på. Blinkande, pumpande kulörta ljuskedjor och toppstjärna, förvandlade julens stillhet till ett discotek. Jag var inte jätteglad.
Inte skulle jag vara mycket gladare i dag om jag hade någon medbestämmande som gillade det nya.  Det "magiska", som det står i reklambladen. Nu får man välja färg på sin gran, om man vill ha en helvit, en rosa, en röd eller en gulgrön, färdigklädd eller bara med inbyggd belysning. Det finns till och med en "naturtrogen"! WOW!!
För att inte tala om prydnaderna. Nu kan du sitta och med glittrande ögon njuta av spelkonsoler, monster, skridskor, paljettomtar, en strypt pingvin med mera som hänger i granen.
Julklappstipsen är också förändrade. Var finns böckerna? LP-, EP- och Singelskivorna? Spelen? Jo, Monopol finns kvar men nu heter det Monopoly Classic och har nya spelpjäser. För de små (?) finns ett spel där det gäller att vara först med att fånga bajskorven när den flyger ut ur toaletten. För de ännu mindre finns till exempel Rat Trap, där det gäller att "stjäla så mycket ost du kan utan att fastna i fällan".
Staffan och jag har tillsammans sex stycken barnbarn i varierande åldrar. Från ett år upp till sexton.
De har allt och mer därtill. Jag har sagt till mina att jag vägrar ge dem ett tomt paket som symboliserar pengar som vi har satt in på deras konton. Och om de inte önskar sig något annat, får de acceptera, kalsonger, sockar och mössor. Det brukar skrämma dem.
Okej, jag är inte bara gammal, jag är lat också. Därför har vi en liten plastgran som inte barrar.
Vissa eftergifter får man göra. 
Jag är inte bara gammal och lat, jag är argsint också. På alla som har kvar julen efter tjugonde dag Knut. Det är de som håller kvar vintern så att inte våren kan komma. Själva kastar vi ut julen direkt efter nyår. Och sätter oss ner och väntar. Inte på semlorna, för de kom redan i oktober. Nej, vi väntar och ser vad som kommer härnäst. Påsken eller midsommar. Lika spännande varje år.

Kommentarer
Postat av: Ing-Marie

Oj, lite ner, en spännande läsning men inte vart jag så mycket gladare idag som jag brukar bli av
alla fina, men det kan bero på min lite trista
tillvaro just nu, tur jag har TV, hoppas jag i alla fall.kram fina Ima

2019-11-09 @ 13:32:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0