Hjälp, det finns inga rönnbär!!

(null)

Du vet vad det betyder, va? "Rönnen bär inte två bördor samma år". Alltså  blir det mycket snö till vintern.
Okej, Bondepraktikan i all ära men jag tror inte den riktigt har hängt med i svängarna. Eller, hoppas jag.
I rönnen utanför sovrumsfönstret finns det en enda klase rönnbär och den sitter längst upp. Likadant är det med rönnarna i stugan. Vad ska nu Sidensvansarna säga när de kommer i hundratal och förväntar sig kalas på gränsen till frosseri? Eller vet de redan om det? Har de tytt tecknen i naturen och riktat in sig på att vara nyktra i år? För att de blir på pickalurven av massor av rönnbär som ligger och jäser i deras magar, är jag helt övertygad om. Jag har nämligen tid att studera dem både genom köks- och sovrumsfönstret och de uppför sig mer och mer likt fyllisarna på parkbänkarna. Fast i avsevärt högre tempo.
Men allt är nu inte så enkelt som att ett enda talesätt kan stå oemotsagt. Det finns de som påstår att det i stället är: Mycket rönnbär, mycket snö. Lite rönnbär, lite snö.
Så, nu är vi där igen; vem ska man tro på, tro på, tro på . . .

Jag kan ett annat sätt att spå väder också. Man kan titta på himlen. "Aftonrodnad, vacker natt. Morgonrodnad, skropp i hatt".
Om det stämmer kan jag bara lita på, jag är sällan vaken och uppe så tidigt på morgonen.

Sen finns det ju andra förutsägelser gällande väder som är mer eller mindre tvivelaktiga, typ om man slår ihjäl en spindel blir det regn. Det har jag aldrig trott på. Man kan aldrig bli träffad av blixten om man har gummistövlar på sig. Personligen tycker jag att man ska hålla sig inomhus när det åskar och blixtrar.

Min far hade vädret sin kropp. Ibland blev han grå i ansiktet. Då visste vi. Sämre väder på gång. Ibland la han sig på "dagbädden" och drog en filt över sig. Då var det nåt rejält oväder som närmade sig. Men ibland förutspådde han väder och var på ett strålande humör. Då kunde han sitta vid köksbordet och plötsligt säga: Det blir snart regn. "Va? Vad då, regn? Det är ju helt vindstilla och det finns inte ett moln på himlen", protesterade någon av oss. "Ni hör vad jag säger, tjockan går på land och då blir det regn." Inte såg vi nån tjock dimma som vällde in men plötsligt förstod vi. Någon gick längs vägen och denna någon var väl kanske inte direkt jättetunn i kroppen. Om man säger.
Sådana väderprognoser stannade inom familjen.
Ibland spår jag själv väderutsikter, säker som bara den. Ibland (för att inte säga ofta) slår de fel men det är som jag säger: Även solen har fläckar.  Det sa aldrig pappa. Om han nån gång spådde fel och vi var snabba att påpeka att det inte alls var sol utan att regnet öste ned, svarade han alltid: Ja, det var ju det jag sa. Som en riktig väderspågubbe. 💖☀️💧






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0