Och ditt namn skall varda

Dagens viktigaste fråga i hela världen är: Vem har rätt att kalla sig för AIK?
Jag kan inte annat än fnissa.
Finns det nåt allmännare namn än Allmänna IdrottsKlubben? Jag tycker, och det är min personliga uppfattning, att Skellefteå AIK är vackert, specifikt och - unikt. Ingen annan förening heter så medan massor heter AIK. Sen kan man kalla sig vad man vill. Solna AIK har valt att kalla sig Gnaget . . . Medan vi kallar oss AIK. Eller Skellefte. Eller SAIK.

Om man tar fram Skellefteå AIK på Wikipedia får man läsa: "Skellefteå AIK Hockey (äcklig kopia)" . . Jag tvivlar på att den faktaupplysningen kommer från oberoende källor.
Om man vill kolla Solna AIK på Wikipedia så får man veta att Kung Carl XVI Gustaf är klubbens beskyddare och att den har massor av kändisar som registrerade medlemmar, bland andra Mikael Persbrandt och Camilla Henemark. Idrott förenar.

Nå, på måndag ska i alla fall AIK möta AIK. Det kommer att bli mycket svartgult och gulsvart på läktarna. Härligt! Talkörerna kommer att falla in i samma AIK - klapp, klapp, klapp och ingen vet vem som avses. Kul, va?

Säg mig den som är nöjd med sitt namn. Eller den som inte får sitt namn förvandlat av föräldrar eller kompisar. Ibland bildas smeknamn som inte har den minsta anknytning till originalet men gärna till någons utseende eller en händelse. Varför kallas Lars Bergström i Luleå för Osten? Eller Magnus Wislander för Slangen? Vill jag verkligen veta?? . .

Jag hade en gång en arbetskamrat som inte kunde låta ett enda namn förbli ograverat. Jag klarade mig relativt bra, "Mårdskan", medan andra fick heta Slem-Helge, Långljusa, Travolta och andra mer eller mindre vackra namn, en del totalt obegripliga men han kanske visste varför. Kanske, alltså.
Min son förbannade sina föräldrar för valet av sitt namn. Det var för långt! Ted Logardt. Långt? Jo, han ville heta Bo Ek. Det var under hans minst aktiva period då ett undertecknande av papper sågs som ett helt företag. Då han hade noll och ingen förståelse för målvakten Bo Ahl, som stavade sitt efternamn med h. Vilket idiotiskt tillägg. Och tidskrävande.

Ibland kan det vara skönt att gömma sig i mängden. Att heta ett vanligt namn. Som AIK, till exempel. Då är det värre med Maude Westerman. Det finns bara en av mig och det är jag. Åtminstone i Sverige. Så jag måste passa mig noga med vad jag gör och säger. Därför - självklart ska AIK ha rätten att kalla sig AIK! Det tycker då jag. Hur självklart som helst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0