Nu ska det SKE!

 
Det är dags. Hög tid. Även om det finns de som protesterar. "Låt det vara som det är".
Jag håller inte med.
 
SAIK försvinner! Nu ska Skellefteå AIK förkortas SKE. Och ingen ska i fortsättningen behöva fundera på om vi spelar bandy eller hockey här i stan. Förslaget är lagt, bearbetat och godkänt. Beslutat.
 
I byarna runt omkring, heter den här stan Ske-let. Alltså med sch-ljud. Ja, da jetta ve fara in deill Skelet. Om man vill se mästerlig hockey alltså. Men nu drar vi till Se-let. Utan sch-ljud. Det är där stugan finns. Och fåglarna. Öppna spisen. Liljekonvaljkullen. Växthuset. Älven. Böckerna. Korsorden. Sinnesron.
 
Bloggen får stanna hemma i stan. Facebook och Instagram får följa med. De behöver ingen semester.
 
Till stugan kan jag åka, utan att det blir en förfärlig massa larm och ståhej. Men inte till Stockholm.
När jag, vid utresan,  passerade säkerhetskontrollen på flyget, började det tjuta. En barsk liten dam sa åt mig att sträcka ut armarna och så började hon kroppsvisitera mig, precis som på film. Eftersom hon inte hittade nåt av värde, fick jag order att ta av mig skorna, gå genom kontrollen en gång till och vips var jag godkänd!
Att mina skor, av tyg och med gummisula, skulle ha innehållit något farligt, det borde ha tett sig långsökt.
 
Men vad hände när jag skulle resa hem igen då? Jo, visst sjutton tjöt det även på Arlanda! Och den damen var inte mindre barsk, som utförde kroppsvisiteringen där. "Har du nån väska?", sa hon och spände ögonen i mig. "Jo", fnissade jag, "den ligger där på bandet".
Då stegade hon iväg till en stor och reslig karl och kommenderade: Stickprovskontroll!
Han tittade på min axelväska av modell mindre, öppnade den och sa: Ja, det där var inte mycket att se.
Så fnös han indignerat och gav mig väskan.
Men skorna då? Skulle inte Arlanda kontrollera mina terroristskor? Icket! De var godkända direkt.
 
Jag begriper ingenting. Men jag har kommit till slutsatsen att det måste vara att jag har silver i håret, amalgam i tänderna, ett hjärta av guld och att jag tar mig ett järn till sillen på midsommarafton, som gör att säkerhetskontrollen får fnatt. Eller kan det vara metalliclacket på naglarna?
Pinsamt är det i alla fall. Mest för de barska damerna, antar jag, som måste tafsa på min kropp. De gör det så snabbt att det inte finns en chans att de ska upptäcka om jag har gömt en stilett i vecken . . .
 
Nej, nu är det sluttjollrat för i dag. Och för sommaren. Nu vill jag bara önska dig, min kära och trogna läsare av bloggen, en riktigt fantastisk sommar, precis en sån som du önskar dig. SKE din vilja.
Vi ses mot hösten, hoppas jag.
Pussåkram.
 
 
 
 

Alltså, jag vet inte jag ...... WOW!!Ena dagen ser man ut över ett blånande hav, som tycks oändligt.
Andra dagen blänker en glittrande älv genom björkars skira grönska.
Och egentligen kunde det ha varit samma dag och samma ögon som betraktade.

På förmiddagen kunde vi sitta i lugn och ro med en kaffekopp med skummad mjölk vid ett trädgårdsbord I Årsta havsbad. Bara några timmar senare åt vi middag i vår egen stuga vid Skellefteälven.
Visst är det fantastiskt?
Helt fantastiskt bra när allting fungerar som det ska, alltså.

Om den varslade flygstrejken hade brutit ut, hade det sett annorlunda ut. Ombokning till annat bolag och med det en annan destination och med det en tilläggskommunikation hem. Alternativt tåg. Som kanske inte går. Alls.

Lättnaden blev enorm när beskedet om att förhandlingarna hade gått i lås kom och att vårt plan skulle flyga som planerat. Nu sa de väl inte specifikt så på Nyheterna men det var, faktiskt, det enda jag brydde mig om.
Trots fantastiska dagar och galna pokerkvällar hos syster och svåger med givande utflykter och soliga "hemma"dagar, var det ett lyckligt skogstroll som landade på Falmark för vidare befordran till stugan. 
Äventyr är till för de äventyrliga.
Trygghet är till för fegisar.
Och så jag då. 
Den lyckliga stugsittaren.

Jag skulle ju bara gå ut med sopor ....
Fyra olika påsar, sorterade som det åligger en lydig medborgare. Att slänga en sån mängd, brukar ta ungefär fem minuter, lite beroende på hur många plastlock som ska skiljas från sin pappersförpackning.
I går kom jag in efter några timmar!

I solhörnan satt nämligen "damklubben" med en stor picknickkorg, som visade sig rymma det mesta. Jag har verkligen trevliga grannar, även om jag saknar min 80-plussare nåt enormt. Hon brukade också vara med i damklubben. Den nya grannen, som flyttat in efter 80-plussaren, är egentligen en nygammal granne som bara flyttat tvärsöver gatan, så hon är också en given del i klubben, förstås.

Det är så fascinerande att försöka räkna antal samtalsämnen på ett sånt möte. Säg att det är fyra damer som parkerat sig i hörnan. En i varje väderstreck. Det blir en massa vridanden på huvuden för att tre ska kunna se och förstå vad fyran pratar om just då. Och om då tvåan får syn på en bekant, kan det låta Tjohooo!!!! mitt i en sjukdomsbeskrivning. Jag trivs verkligen i sådana sammanhang. Inget slår dock min junta.

I fredags var vi hos Nickan. Tyvärr var det decimerat antal, på grund av ett kraschat knä, en husvagnsförflyttning och möjligen ett arbete också. Så vi var bara fyra. Vilket borde ha borgat för en relativt sansad kväll. Icket!
När vi hade ätit jättegod mat och surrat i cirka tre timmar, sa en av medlemmarna, vi kan kalla henne Inga-Maj, plötsligt: Är det nån som har hört nåt från Nickan då?
När den stora och omedelbara förvåningen över frågan, hade lagt sig, gick det åt många servetter. Mascaran flödade, så att säga. Nickan, kvällens mycket närvarande värdinna, grät mest.

Nästan lika förvånad blev jag när en av damklubbens medlemmar plötsligt sa: Är det ingen som har nån trevlig karl till mig?!
Nu ska här lyftas på stenar och letas överallt! Men inte förrän jag kommer hem från Stockholm, dit jag åker i morron.

Bloggen provtystnar en vecka. Sen kommer den stora tystnaden, den som jag har så svårt för. Men alla behöver ju semester. Du också, min vän.


På tapeten just nu . . .

 
Jag får ont i skallen av blåst. Jag får ont i skallen av stavfel. Jag får ont i nacken, och alltså i skallen, av att sitta länge på en stol vid ett bord. Och till råga på allt ryktas det att Jämtin är på väg till SAIK.
 
Det är liksom uppåt väggarna nu för fr Westerman. Ett uttryck för att någonting är så galet att det når oanade höjder, rent av uppåt väggarna.
Jag ska flyga på måndag. Och flyga hem på fredag. Om inte SAS-piloterna sätter sitt varsel i verket för då kommer de att börja strejka just den dagen jag ska flyga hem och behöver dem som bäst!! Bara tanken på att lösa en ny transport gör att jag får ont i skallen.
 
Uppåt väggarna är det också hos sonen och sonsambon (men KAN ni inte gå och gifta er så att jag får säga sonhustru om Lina?!) men där handlar det mest om tapeter. Retro. Jättesnygga.
De håller på att renovera ett hus som de inte alls ska bo i. Ibland blir jag lite orolig över att människor gör sånt som jag inte skulle komma på tanken att göra. Men roligt har de. Och slitsamt. Sist slet de bort en vansinnigt läcker korkmatta som täckte ett vanligt, tråkigt trägolv. Det hjälpte inte hur mycket jag än protesterade.
Men när jag såg ovanstående tapet och hotade med att barrikadera mig i det lilla rummet för att se till att tapeten fick vara kvar, då blev det inga problem. Arwen, mitt barnbarn med den goda smaken, säger också att den ska vara kvar. Dåså.  Men du skulle ha varit hemma när din far gick lös med kofoten och tog bort korkmattan. Visst hade du hållit med mig då?
 
Hela huset är som ett enda nöjesfält. Om man nu gillar karuseller och spöktåg. Sånt får jag bara ont i skallen av.
Nu ska jag trolla fram en bild av den bortgångna mattan. Kolla!
Visst är den fin?

Och inte ett dugg smutsgrann. Inte som ett trägolv.
I vår stuga är golvplankorna flera decimeter breda och härstammar från 1600-talet. Likaså innertaket. Och golvet lutar så att jag får hålla fast mig i spisen när jag lagar mat. Men jag älskar varenda millimeter, även om moderna material förmodligen skulle vara mer lättstädade. Dock - vem behöver städa? På sommaren? Det får i alla fall jag vansinnigt ont i skallen av.
 

en testsänding

strul strul strul

Den enda pålitliga väderspåmannen

 
Tre mobilappar har jag, SMHI, Klart.se och YR.no, som alla tre ska berätta för mig hur vädret ska bli. Timme för timme, dag för dag. Men - alla tre berättar olika. Det tycker jag är konstigt.
 
I går, till exempel, sa den ena att det skulle regna hela dagen. Den andra sa mulet men inget regn förrän klockan fyra på eftermiddagen. Den tredje hade helgarderat sig med en sol som delvis täcktes av ett moln, varifrån det kom en regndroppe.
Det räckte med en blick på kisspojken på stugväggen för att inse att apparna hade fel. Piggen vek nämligen inte ner sig på hela dagen! Alltså bra väder.
 
Visst är det märkligt att en kvist från naturen kan ge säkrare information än all sofistikerad mätutrustning som de olika meteorologiska instituten har till sitt förfogande?
 
Jag börjar luta åt att misstro alla experter och känner mer och mer för Back to Basic. Jag skäms inte för ordet lagom. Tvärtom, jag tror på en revival av Lagom är bäst. Tagga ner. Känn efter. Tänk efter.
Om jag skulle följa alla trender när det gäller mat, exempelvis, skulle det spruta chiafrön ur mina öron. Och helst ska de pyttesmå fröna mortlas för att alla goda egenskaper ska komma fram och frigöras. Får jag fråga: Har du provat att mortla chiafrön? Har du provat att dela ett löjromskorn med kniv och gaffel? Jag vet inte om just jag har en vansinnig brist på tålamod men nog har jag roligare saker att göra än att försöka göra det omöjliga möjligt.
 
Jag har bestämt mig för att ge det naturliga en chans. Äta det jag mår bra av - men lagom. Motionera det min kropp mår bra av - och lagom. Och framför allt; enbart lita på kisspojken. När det gäller vädret.
 
 

Bara ett test

Det här är ingen blogg. Det är bara ett test på om det funkar när det kommer en blogg.

Nu behöver jag inte fara till Piteå . . .

 
Kolla! Visst är de fina? Och de finns i Skellefteå!!
På samma ställe köpte jag andra jättesöta servetter med fjärilar på, till stugan. Vilken lycka.
 
Du kanske tycker att det är fjuttigt att känna sig lycklig över det men då måste du också veta varför jag absolut inte vill åka till Piteå just nu. Ja, överhuvud taget inte någonstans, förutom till stugan i skogen. Min överläpp har blivit förkyld! Nej, nu tog jag väl i, det är ju bara halva läppen men det räcker för att inte vilja visa sig.
 
Jag blir sällan förkyld som andra vettiga människor med halsont, snuva och hosta. I stället får jag tandvärk i hela kroppen, blåsor på läpparna och svettas som i en bastu ena sekunden och fryser som jag vore naken i en snödriva i nästa. Det är ju inte heller kul att träffa andra människor när det är på det viset. Mitt i ett samtal kan mina glasögon snabbt täckas av värmeånga, självklart omöjligt att negligera, som du förstår. Sen
kan jag inte heller artikulera ordentligt med den rejäla fläskläpp jag har, vilket försvårar för mig att göra mig förstådd. Inga bra förutsättningar för givande umgänge med andra.
 
Nä, nu passar jag bäst i avskildhet. Tänk om någon skulle tro att jag har fått en botoxinjektion i halva överläppen. Det skulle faktiskt vara möjligt. Det är så jag ser ut.
Hoppas bara att jag inte skrämmer bort Sälly och Erland, vilka jag hoppas har anlänt till stugan till helgen. Jag vill ju se dem i levande livet också, inte bara på servetter.
 
För övrigt anser jag fortfarande att Kevin Costner har en förödande sexig röst, vilket inte har ett dugg med min förkylning att göra. Det har däremot med tallkottkörteln att göra. Eller hur det nu var.
Ja, ja det kanske vore bäst om jag försökte slumra en stund. Det har i alla fall med tallkottkörteln att göra.
 
Om du nu inte förstår vad jag menar så beror det ju på mina problem med artikulationen. Några andra problem har jag just inte.

RSS 2.0