Vad är väl en bal på slottet . . .

Glad vår! Plus fyra och regn.
 
Förr i tiden eldades brasor den här kvällen för att skrämma häxor och andra ondskefulla varelser på flykt. Nu eldar vi för att hålla oss varma. För att få stela läppar att kunna forma sig till sångens ord: Vintern rasat ut bland våra fjällar. . .  Som faktiskt heter Längtan till landet och inte Vintern ra.
 
Okej, jag vet att det har förekommit sommarvärme den sista april något år men det är lika vanligt förekommande som att Midsommarafton firas utan mygg. Det vill säga once in a lifetime.
Studenterna byter från vinterstudentmössor till sommardito innan de ställer sig på någon trappa och sjunger in våren. Alla andra ska ha köpt sig nya vårkläder som ska visas upp.
Vårtal ska hållas, korv ska grillas och fyrverkerier ska blixtra och smälla.
Sådan är traditionen.
 
Men inte i Forsbacka. Tack och lov.
Där samlas alla kring en brasa av varierande storlek, beroende på om någon i byn just rivit ett hus, fällt några träd eller bara kasserat en gammal spark. Varmkorv med bröd serveras, kokta, inte brasgrillade. Det enda fyrverkerierna lyser med är sin frånvaro och vårtalen hålls både här och där, i mindre och större grupper. I år har det förvarnats om en liiiten brasa. En kort stund och ni ser mig icke mer. Så kan det bli och om meteorologerna har rätt så ska det, förutom att vara kallt och regnigt, även blåsa ordentligt i kväll så det kan faktiskt hända att brasan ger sig iväg innan Runo hunnit värma varmkorven.
 
Kungen fyller år i dag också. Sextiosju stycken. Hoppas att han har abdikerat innan han fyller sjuttio, annars blir vi väl bjudna på kalas på slottet också det året. Men - vad är väl en bal på slottet mot en kväll i Forsbacka? Kungen får helt enkelt klara av att få ett nej tack från oss, hur illa det än ska svida för honom.
 
Konstigt nog så har inte Valborg namnsdag i dag. Det är Mariana som får presenter. I förrgår hade min far, Thure, namnsdag, i går var det Tyko och i dag har alltså min mor, Marianne, sin dag. Sa hon, alltså. För kunde det vara bättre än att tre dagar i rad kunna fira att Thure Tyko(m) Mariana(anne).  Inte alls konstruerat, bara helt självklart.
 
Glad vår på dig, min vän, och gå nu inte och förkyl dig i dina nya vårkläder och sommarstudentmössa! Gör som vi, i Forsbacka/Krångfors, skoterskor, täckbyxor, dunjacka, vantar och mössa på! Äntligen är den efterlängtade våren här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0