Lite kackel om påsk och fusk

Nu är det påsk och i år är det äggstra galet kuckelikul! Just i dag, skärtorsdag, börjar ju semifinalspelet i hockey! Som om det nu skulle ha undgått någon.
 
Normalt förknippar jag påsken med sol, snögrottor, varm choklad, god mat, påskkäringar och godis. Allt i gult. Åtminstone det mesta. Gul choklad har jag inte lyckats med och jag gräver helst inte en grotta där snön lyser gul heller. Matjesill och gula ägg. Jodå, tillsätt bara gurkmeja i vattnet så färgas skalen gula. Allt ska andas solsken och hopp om våren. Ska, alltså.
 
I år är det liksom knepigare. Snön täcker så gott som hela Sverige när vi nu går in i sommartiden. Fotbollsallsvenskan startar. Hockeyn pågår. Flyttfåglarna bromsade, la in backen och återvände till varmare breddgrader när de såg hur vi hade det. Handeln backar, ingen lockas att köpa lätta, pastelliga sommarkläder så länge man har dunjacka, mössa och handskar på sig. Försäljningen av påskskinka minskar drastiskt. Kan man verkligen utgå från att skinkan kommer från en gris? Gatuköken får problem med försäljningen av hamburgare. Nå, är det nu något kött i den eller är det bara blod och slamsor? Och lammgrytan, den riktigt traditionella påskamaten, vad består den av? Lamm? Hahahaa, sällan! Visserligen innehöll den kött men inte ens laboratorietester kunde avgöra vilken sorts kött det var. De kom bara fram till vad det INTE var och det var inte lamm. Inte nöt. Inte gris. Inte get. Inte häst . . .  Jag vet inte om jag vill veta, ifall de kommer fram till ett resultat. Det skulle kunna bli en traumatisk upplevelse.
 
Nej, här i mitt kök förekommer bara maträtter, lagade från bas, så långt det bara går. Naturligtvis kan jag inte värpa äggen själv, utan måste lita på att de verkligen kommer från riktiga höns. Janssons frestelse gör jag av potatis, ansjovis, gul lök och grädde. Då vet jag med säkerhet att det inte finns någon Jansson dold där i bitar.
 
Så kan jag avslöja en liten hemlighet också. Jag älskar bibliska filmer! I kväll sänds första delen i en serie på fem om händelser från Nya och Gamla testamentet. Ärligt talat vet jag inte varför jag fascineras så mycket av just filmer med bibliska förtecken, lika lite som jag älskar så kallade kostymfilmer från 1800- och tidigt 1900-tal. Kanske var jag med då också? Kanske var det jag som kontrollerade att påskalammet, som slaktades just vid den här tiden, verkligen var ett lamm och inte ett föl.
 
Å andra sidan älskar jag ju hockey också. Fastän jag inte har varit hockeyspelare. Det är liksom nedärvt, sitter i blodet. Kanske har det sitt ursprung i underhållningsvärdet av att se människor kastas i lejongropen, som Bibeln berättar om. I kväll välkomnas Linköping dit! Till lejongropen.
 
Glad Påsk!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0