Idolerna varierar med tiden

 
Ser du? Jajjemän, det är han! Och han var en av mina idoler under sin storhetstid.
Idol är en person man dyrkar eller beundrar. Så står det i skriften. Jag håller inte med.
 
Tänk dig en kärleksförklaring: Åh, jag fullkomligt dyrkar dig!
Sätt då likhetstecken mellan den meningen och:
- Åh, du är min idol!
 
Njaa. Jag tror att beundran räcker för idolepitetet. Och visst beundrade jag Björn Borg. Det gör jag fortfarande. Förutom Loredanaåren tycker jag att han har varit rejält trevlig och tämligen jordnära. Sveriges bästa idrottsman genom tiderna, för visst var det så titeln löd, när han i en omröstning slog ut Ingemar Stenmark och i sitt tacktal till svenska folket menade att nu var hans liv fullkomnat. Bafatt. Bafatt han fick stå där och ta emot priset. Tjusigt, Björn!
 
En annan idol träffade jag i går. Du minns väl grannen, 80-plussaren? Hon har ju flyttat ifrån oss nu och i går bjöd hon oss på lunch och en sightseeing genom nya lägenheten. Vilken lägenhet sen! Jag skulle flytta i dag om jag fick överta den. Helst om hon bodde i dörren bredvid.
 
Hon har ramlat två gånger under flyttstöket så nu har hon klättringsförbud. Men bara tillfälligt, påstår hon. Jag tror att hennes söner är av en annan åsikt. Men eftersom ingen av dem bor i stan, har de svårt att kontrollera moderns förehavanden. Det har hon inget emot. Vilken tjej! Snygg, alert, modemedveten, allmänbildad, intelligent, hockeyintresserad (men gillar inte att Jimmie har farit till Ryssland) och synnerligen aktiv. En idol!
 
De krav jag hade på idoler i min ungdom låg mest åt det visuella hållet. Alltså, Björn Borg, hade faktiskt skitsnygga ben också. Förutom den dubbelfattade backhanden.
Nog var de snygga, de flesta av mina idoler, men att Lill-Strimma Svedberg blev en stor idol för mig måste otvivelaktigt ha haft att göra med hans skicklighet som hockeyspelare.
Sen finns det de som ifrågasätter skönheten hos Anders Eldebrink också . . . Men de skojar nog bara.
 
Nåja, idoler kommer och går. Och på tal om går så fick jag en ny i går. En tjej som, mycket upprörd, berättade på facebook att hon stoppat fyra fjortistjejer från att mobba en flicka med Downs syndrom. DET, mina vänner, är för mig en person jag beundrar! En riktig idol.

Kommentarer
Postat av: Kjell Eriksson

Bra idoler Du hade, och fina Autografer,jag och kusin Roland var på SM på skidor i Skellefteå 1959,(låg över hos Göta)och fick mina första autografer, men fick inte Sixten Jernbergs Autograf, han puttade undan oss, "undan unga"! sa han!Träffa honom på Tränarkurs i Rättvik, och berättade detta, och då bad han om ursäkt att han var så ilsk,och skrev flera autografer!

Svar: Ja du, Kjell, den mannen, Sixten alltså, var väl känd för sitt burdusa sätt och häftiga humör men jag såg dokumentären om honom på TV och förstod att han verkligen hade två sidor. Du fick se bägge sidorna, du! Hoppas allt är väl med dig och familjen nu när höstrusket väl även kommit till er. Kram/Maude
Maude Westerman

2014-10-07 @ 18:32:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0