Varför spottar inte tennisstjärnor?

 
När stora hjärnor är fullt upptagna med att lösa stora världsproblem, kan små hjärnor få arbeta ifred med de mindre problemen.
 
Just nu funderar min hjärna skarpt på varför hockey- och fotbollsspelare spottar som de hade betalt per loska, medan du aldrig ser en tennisspelare göra det. Hur kommer det sig?
Ansträngningarna borde vara jämförbara, svetten likaså. Alltså borde salivproduktionen också vara ungefär densamma, eller hur? Om det vore så enkelt, ja. Nu är det faktiskt så att även de som står vid sidan om planerna, coacher och alla andra, spottar hejvilt. Beror på att de tuggar tuggummi, föreslår du? Nej, det gör jag också ibland men jag sväljer, utan problem. Det måste vara nåt annat.
 
En del män spottar ideligen. En del kvinnor också. Men flest män. Och oftast. Medan andra bara spottar om de råkat få in en fluga i munnen.
Hur började det? Det kan inte ha varit tuggtobaken, det måste ha spottats i århundraden innan dess uppkomst. Eller?
Har det ansetts manligt och "kar´aaktigt" att spotta i stället för att svälja? Är sålunda fotbolls- och hockeyspelare mer manliga än tennisspelare? Observera att jag med fotbollsspelare menar a-l-l-a, oavsett kön.
På den frågan har jag ett svar: Nej.
Och det har jag klurat ut alldeles själv. Genom idogt studerande.
 
Jag tycker det är äckligt med spott. Speciellt på trottoarer. Men även de som gjort det till en föreställning, de som kråmar sig med munnen och kör runt flera varv innen de till slut lägger ut en kraftfull sak med hjälp av tungan. Vill de bli bäst i världen, eller?  Toppa listan, inte Spotifylistan, utan enbart spottlistan. Jag fattar inte.
 
Jag känner till en karl som svärt vartannat ord han säger och spottar efter vart tredje. På ett ungefär. Han kommer aldrig att bli nån läckerbit i mina ögon. Farbror Olle, han sa "tvii" med ojämna mellanrum men det var nog mest för att det skulle låta som att han spottade. Lite tufft, sådär.
 
Men vad vet jag, det hela kanske beror på nåt medicinskt? Man får inte vara snar att döma när man inte har alla fakta. Jag dömer inte, jag anser tvärtom att hockey- och fotbollsspelare är gudomliga, men jag kan inte låta bli att undra varför de beter sig som de gör. Och hur är det med golfspelare? Bowling? Schack? Brottare? (Tjuvspottar de i varandras öron?) Simmare?
 
Ja, du förstår, det är mycket som bryr min hjärna de här dagarna. Och du som möjligen inte vet, bilden föreställer världens bästa tennisspelare, Rafael Nadal. Spelar ingen roll var han befinner sig på rankingen, han är bäst! Och inte spottar han heller. Det skulle han nog aldrig ens drömma om. I så fall i en spottkopp. Om han var riktigt, riktigt tvungen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0