Är jag ute eller inne?

(null)

Nej, trots att färgerna för stunden överensstämmer, utomhus och inomhus, är det faktiskt inte det jag grubblar på. Än så länge har jag koll på var jag rent fysiskt befinner mig men är själva orden ute och inne,  i dagsläget ute eller inne?
Språket förändras i så snabb takt att jag inte hinner med. Tack vare att vi har barnbarn, får vi en glimt in i den nya tidens språk. 
Molly, nio år, säger inte längre att hon älskar farfars växthusgurka så mycket att hon äter upp en direkt. Nej, nu sänker hon en innan de är ute på stora vägen.
Och häromdagen fick jag på Snapchat från Mio, tio år: Hej vgd. Jag vände mig till mannen och frågade vad han trodde det betydde. Väldigt Gammal Dam, sa han spontant. Det var bara hans sjukdomstillstånd som räddade honom!
Jag tvingades blotta min okunnighet och skrev och frågade Mio själv.
Vgd betyder vad gör du, svarade han och jag kände mig dum.
Enda gången min man frågar om vi ska hänga, är att han undrar om jag tror att tvätten är klar för att hängas upp till tork.
Ungdomarna hänger men inte tvätt. De hänger med varann.
Ordet "ligga" kräver sin koncentration. Om man bara vill vila, är det väldigt bra om man klargör det, typ: Oj, så trött jag är, nu skulle jag verkligen inte orka ligga. Låter som ett fullständigt motsägelsefullt yttrande men inte för ungdomar.
Ett ord jag håller stenhårt fast vid är "tapskaft" för det sa min farbror Helge. Ingen förklaring behövs.
Annars gäller det att man försöker hålla sig någorlunda uppdaterad. I annat fall kan man kanske missa en komplimang. Eller eventuellt tro att man får en när man i själva verket blir dissad.
Ibland kan man få tänka till ordentligt, t ex om någon har blivit fett smal. Eller sjukt najs.
Jag vet i alla fall vad farbror Helge skulle ha sagt. Och skrattat inne i handen.


Kommentarer
Postat av: Ima

Underbara Du o Helge,kram

2020-02-19 @ 07:29:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0