Visst är det guld . . .

(null)

. . . allt som glimmar. 
Har du märkt så ofta ordet guld används? Inte specifikt ädelmetallen, utan det kan också vara en överraskning typ en nybakt sockerkaka. Eller en nyläst bok. För att inte tala om en TV-serie.
Det som tidigare kunde klassas som toppen, är nu guld. Finns det någon som, i dag, fäller omdömen som "utsökt", "delikat", "fantastiskt tjusigt", "bedårande" med flera ålderstigna uttryck. Okej, jag kanske känner någon. En. Eller så, men de flesta anammar språkets så kallade utveckling.
Att Frida Karlsson spöade Johaug på upploppet och tog guld var guld. Att Sveriges skidskytteherrar på stafetten tog brons var guld. Men att stora delar av Skellefteå med omnejd ska få sin vattenförsörjning från en vattentäkt i vår absoluta närhet i stugan, kan aldrig bli guld. Det har medfört vissa restriktioner nämligen. Vi är förbjudna att starta en gruva! Och jag som hade långt gångna planer på det. Så mitt planerade Klondyke får stanna vid ett krondike.

Tillsammans mot guld. Har du hört det? Om inte, då är du förmodligen ingen Skellefteå AIK-supporter. Hos oss är det nämligen inristat i hjärtat "Tillsammans mot guld", vilket inte innebär att vi sätter oss emot att vinna guld utan att vi hat guld som mål. Det är fint och rörande, tycker jag. Men när det gäller mina borttappade(?) guldsmycken får jag kämpa ensam.
I flera år har alla mina smycken, ärvda och gåvor, varit spårlöst försvunna. Men jag ger inte upp! Det sägs ju att guld alltid återvänder till ägaren. Då blir ju frågan, vem räknas som ägare? Mamma (armband), Staffans mormor (ring) med flera. I så fall känns det rätt hopplöst att få se guldet igen.

Men - det finns annat guld som glimmar för mig! Kan helt enkelt bara vara ett fönster på balkongen, där solen lyser genom ett fantastiskt vackert (där kom det!) mönster av rimfrost.
Det finns någon älskad i mitt liv som har ett hjärta av guld.
Och så finns Mats, i Köping, som måste vara den mest omtänksamma människa som finns. Den TV-serien, Välkommen till Köping, är riktigt guld värd.
Det är värdefullt att bli omnämnd som guld, vare sig det är en sockerkaka eller en seger i hockey som avses. Mycket, mycket mer värt än skit. -god eller -bra. För att inte tala om -snygg.
Språket utvecklas i rätt riktning. Guld! Tycker jag.

Kommentarer
Postat av: Ima

Du är en guldstjärna för mig

2020-03-10 @ 07:29:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0