Ett fan eller en fan?

(null)

Ett fan, flera fans. En fan. Flera ....... jävlar?
Det finns de som tycker att det här med språket inte är så viktigt. Ett av de första tecknen på det var när dagstidningarna valde att plocka bort korrekturläsarna. Nu skulle den moderna tekniken ersätta och det med bravur. Datorerna skulle själva rätta till felaktigheter som skrevs och allt skulle gå som smort och bli så rätt.
I morsealfabetet var det tjugohundratjugo grader kallt och jag som trodde att vintern var förbipasserande.
Om jag inte läser igenom det jag har skrivit, kan det bli som ovan. Min syster och jag sms-ar ofta till varann och speciellt under AIK-matcher. Då har vi, av naturliga skäl, bråttom och hinner inte alltid läsa igenom det vi skrivit innan vi klickar iväg messet.
Typ:
På fiberrosten lägger vi fostrats champ, tomater o lök.

Fostrats?

Va (censur), när jag läste det stod det gistets men när det skickades var dom fostrade!!
IGEN!! GOSTEKTA för bövelen!

Så kan det bli om man har bråttom. 😂 Journalister har ofta bråttom men "korret" gjorde så att det inte märktes. Nu var det ju inte "bara" stavningen som skulle kontrolleras. Även fakta. Alltså, inte fakta som exempelvis "han hade en jobbig skolgång", utan mer "skolan i Tjottaheiti lades ner 1974".
En av mina favoriter var den lilla Taunusen som var till salu, "Taunus 1,7 meter". Det kan bli så om det på manus står Taunus 17 m, i stället för ett versalt M och det är stressigt.

Men åter till en och ett. Heter det en apelsin eller ett apelsin? Eftersom jag aldrig i livet skulle få för mig att säga ett apelsin, hävdar jag givetvis att det är rätt. Men slår jag, efter diskussion, upp ordet i ,exempelvis SAOL, så får jag veta att apelsin har ett vacklande genus. Man kan alltså säga ett apelsin. Det kan inte jag. Och hur är det med poäng? Ett poäng eller en poäng? Själv föredrar jag att AIK tar tre poäng, då behöver ingen diskussion uppstå.
Jag är alltså ett AIK-fan. Men i, exempelvis, Luleå kan jag nog lika gärna benämnas som en AIK-fan.
Se där, vilken otrolig skillnad det blir! Slutsatsen blir alltså; Återinför korrekturläsare inom samtliga media. Eller heter det medier? Men är inte det sådana som har kontakt med andevärlden? Eller heter de medium? Men är inte det en klädstorlek? 
Slutsats: Det ÄR viktigt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Om man nu inte skulle råka heta Pippi Långstrump. Vilket är mer lockande för barn att lära sig, multiplikationstabellen eller pluttifikationstabellen?Äh, vi kör gångertabellen, den är enklare.

Ha de’ 
Där föreslog "paddan" Hadelöv. En av SHL:S bästa målvakter. Evver (Nej, padda, han hette inte Evert . . . )

Kommentarer
Postat av: Karin

Heja, heja, du är en riktig ordkännare. En riktig korrekturläsare, en riktig textgranskare osv. Dessutom ett SAIK-fan ut i fingerspetsarna! Jag har ibland tänkt på ytterligare en sak. Varför har storlekaren S, M och L "förengelskats" (om nu det ordet finns)?? Bokstaven S borde betyda STOR, M kan stå kvar som MITTEMELLAN och L i så fall ÄR ju LITEN!! Att sedan våra mobilen i brådskan, utan genomläsning, kan kan bli ord som vi "absolut inte skrivit" och medföra rena skrattfesten är en helt annan historia. Vet du förresten om ordet EREMITISERAD finns i vårt kära språk? Det har jag varit det senaste året på grund av pandemin- ett ord som jag tycker ska försvinna ur svenska språket. MEN, så kan jag väl inte skriva-eller? Kram på dig!

2021-03-12 @ 06:20:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0