Stopp! (H)julen snurrar för fort

(null)

. . . och julen varar intill påska.
Okej, det vet vi var inte sant och det var inte sant för däremellan kommer fasta.
Och då fastlagsbullarna finns till försäljning redan innan nyår så borde väl själva fastan gälla över nyårsafton, eller?

Men - när börjar julen? Första advent? Ja, om första advent infaller på senare halvan av oktober så, för längre än så räcker inte tålamodet.
Marknaden får stresspåslag och kör igång julannonser om både julbord (dags att boka) och julskyltning (årets julklapp?)
I år har vi i ganska stor utsträckning kunnat besöka affärer och shoppingcenter men i fjol lärde vi oss använda nätet, till de lokala köpmännens förtvivlan. Så i år måste både näthandeln och den fysiska handeln konkurrera och för att vara på säkra sidan, gäller det att vara först.
Det blir bara värre och värre. Dessutom har klimatet fått fnatt så en vit jul får vi ofta vänta med till i februari. Om alls.
Jag har fått för mig att de flesta högtider har med religion att göra. Eller hade, kanske jag ska skriva. Jul har väl med kalas, matfrossa och presenter att göra. Nyår har väl med fest och ett årsskifte att göra. Påsk har väl med skidåkning, skoterkörning och ägg att göra. Midsommar har väl med sol, sång, dans runt en stång och starka drycker att göra.
Eller?
Allt ska hinnas med. Och TV-reklamen gör allt för att påminna och stressa.
Själv är jag klar med alla julklappar och har bakat första omgången saffransbullar. Man kan aldrig vara säker, rätt som det är infaller julafton och då gäller det att vara beredd. 
Det är bara på hjulen som rullar på vägarna det finns hastighetsbegränsning. När det gäller julen råder tillåten överljudsfart. 
Haussa (uttalas hå:sa) är ett svårstavat ord, som bland annat kan betyda att skruva upp förväntningarna. Till exempel på julen.
Motsatsen heter baissa. Jag föredrar att uttala det som det stavas, det blir roligare att tona ner förväntningarna då.😉




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0