Vi ligger lågt nu, solen och jag

(null)

Om det inte vore för att både min man och mitt äldsta barnbarn fyller år i oktober, skulle jag stryka den månaden ur almanackan. (Förlåt Eva och Anna-Lena)  Allting faller och blir fult, träden tappar sina vackra löv och jag tappar hår. Jag var kanske ett träd i mitt förra liv och vissa delar sitter kvar. Ett så kallat fruntimmer, knotigt och grått som vilken björk eller rönn som helst om hösten. 
En del har turen att gilla julen och ser fram emot den. Inte jag! Speciellt inte i år när vi måste dra ner på allt elektriskt ljus, som annars kan sprida lite myskänsla i det kompakta mörkret. Som i år känns dystrare än någonsin med krig, förspillda människoliv och Sverigedemokrater som tagit stor plats i den regering som ska forma vår tillvaro. Men huvva.
I går förlorade mitt Skellefteå AIK mot Örebro. Bara det kan ju sänka en människa rejält. Inte har vi vunnit några pengar heller. Motgångar, motgångar . . .

Men - medan björken och rönnen accepterar sitt öde och laddar sina batterier (?) inför kommande vår, bäddar jag mitt ide med mysfaktorer. Staffan, mannen som inte vet vad ett dåligt humör är, Annie, dottern som ringer och vill att jag ska lösa ett problem men som förkastar mina förslag och spontant ersätter dem med egna lysande idéer, Gun, systern som sms:ar varje dag, om hon inte ringer, och gör mig avundsjuk på att hon får bo i naturen, bland djuren, året om men så upptäcker jag att medan de har jobb med tomten året om, får vi allt serverat där vi bor. Vi behöver inte skotta, vi har bilen i ett varmt garage och vi har nära till allt.
Jag skulle kunna räkna upp många, många fler mysfaktorer men det skulle rimma dåligt med mitt gnäll över vinter och snö(varning) och jag är väldigt mån om att behålla epitetet vinterhatare. Det ger mig rätten att gå i ide. Att "tvingas" se en massa spännande vinteridrotter på TV, dag som kväll. Att läsa alla olästa böcker som jag, varje år, tror att jag ska hinna läsa på sommaren, vilket aldrig inträffar. Det är så mycket annat man ska hinna njuta av på den korta tiden.
Vintern, däremot, är lång. 

November är grå och ful.
December innehåller en stressig jul.
Januari är lång och kall.
Februari är kort i alla fall.
Mars kan vara vacker eller ful.
April kan luras, det är kul.
Maj kan ha en snöig start.
Juni, då jäsiken tar det fart.
Juli har sol och regn och mygg.
Augusti gör mig trygg.
September är vacker så det gör ont,
luft, färger, ja allt unisont.
Oktober gör naturen kal.
Men vad har vi för val?

Vi blev brutalt påminda om att man inte kan ta nånting för givet för några veckor sedan. Allting kan förändras på ett ögonblick. Det gäller att njuta och ta vara på tiden och varandra. Även om det är skitväder. Eller, som min då tvååriga dotter sa när jag besviket utbrast: Men vilket väder, då log hon över hela ansiktet och sa: Jag gillaj vädej!
♥️


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0