Två små fåglar på ett staket - så lite de vet

 
De här två har just lämnat boet. Den ena är flygfärdig och redo att upptäcka världen. Den andra är ängslig och försöker gömma sig. Jag undrar hur deras liv kommer att se ut.
 
När jag var barn umgicks jag ibland med gangsters. Dåtidens.
Först var det grabbarna hemma i byn, sen killarna i klassen. En av grabbarna lärde mig att gömma mig i en skottkärra vid vägen och när en bil närmade sig, tända ficklampan och lysa föraren i ögonen. Så gjorde han och det var döspännande.
 
När första bilen kom, blev jag så rädd att jag aldrig fick igång lampan. När den andra bilen kom, hade det väl gått en halvtimme kanske och jag var less för länge sen. Trafikintensiteten i byn var inte hög, så att säga. Nä, det buset var ingenting för mig. Då gick jag hellre hem till en nyinflyttad kompis som hade TV och såg på Stadshuset i Stockholm en stund, innan Titteliture började.
Tittelitut i rutan
TV kan ingen va utan
Tittelitut i burken
ingen får va sur å purken ....
 
Den sitter som smäck fortfarande. Tar en hel del plats där, exempelvis, lösningar på matematikproblem kunde ha rymts i stället.
 
När jag började på mellanstadiet, hade jag flyttat både från byn och skolan, som rymde alla tre klasser i ett klassrum. Nu var det Medle highschool som gällde. Och där fanns det gangsters, vill jag lova!
Vi hade de värsta i vår kass. Någon hade suttit kvar, någon hade flyttat in medan andra redan hade funnit sin grupptillhörighet i ligan. En av dem var en riktig hjärtekrossare, dessutom. Som vi slogs om hans uppmärksamhet, vi tjejer. Men han valde en annan, en som var äldre än han och som inte ville ha honom. Var det därför han fick för sig att "låna" en bil och köra i diket? Jag vet inte men ett fasligt förfasande i flera byar blev det under en lång tid.
 
En dag kom en annan ligamedlem med skärsår i ansiktet. Han hade "snubblat och ramlat på en trasig flaska". Men vi visste vi! Inte utan stolthet berättade övriga ligamedlemmar att han hade sprängt sig i ett grustag! Han hade alltså stoppat en smällare i en tomflaska och tänt på. Gissa var splittret hamnade? Oj, vad vi sög på den fantastiska hemlisen, vi som fick veta. De andra tyckte synd om honom.
 
Men en av killarna tog priset! Satte han sig inte och rökte i grässlänten utanför lärarrummet? I klass sex!
Vi andra gömde oss på toaletterna av rädsla för att bli sedda tillsammans med honom. Det var riskfritt, inte ens tillsynsläraren hade sett vansinnesdådet.
 
Jag minns inte när han flyttade från stan men det var väldigt, väldigt länge sedan. Ingen visste något om honom, tills han, helt plötsligt, stod utanför dörren hos var och en och hälsade på. Iförd fotsid skinnrock, med renrakad skalle och långt skägg. Jovvist körde han motorcykel också. En sån där bakåtlutad sak.
På skinnvästen hade han ett emblem som skrek ut hans tillhörighet. Nu blev han sedd! Gissa om han blev sedd.
 
Jag kan inte låta bli att undra om något hade blivit annorlunda om någon sett honom i grässlänten.
När han rökte. Gangstern.
 

Ska jag ansöka om att få bli en björn?

 
Late bloomer. De här tokblommorna blommar i trollbacken i september-oktober och alla vet ju vad som kan komma nerdråsande från himlen den årstiden. Alltså har det hänt att jag har borstat bort ett snötäcke och funnit så otroligt vackra och synnerligen levande blommor, att jag trott att jag stått inför ett under.
 
Den tiden är inte förbi, sägs det. Undrens tid, alltså. Jag börjar tvivla jag.
Inte vaknar jag en morgon och finner att lägenheten är städad och skinande blank. Det vore ett under.
Inte har jag märkt att folk har lärt sig skilja på var och vart. Det vore ett under.
Inte har någon fotbollsspelare försökt pruta ner sin lön. Det vore ett under.
Inte har jag hört någon politiker säga: Jag har varit oärlig. Det vore ett under.
Men sånt sker aldrig.
 
Jag har haft långa och djupa diskussioner med mig själv om vad jag ska ansöka om att få bli i mitt nästa liv och jag tror att jag har kommit på svaret: en björn.
Det främsta skälet till det är att kunna krypa in i sitt bo och mysa hela långa vintern, utan att någon kräver att man ska betala räkningar, handla julklappar eller deklarera. En annan, icke obetydlig faktor, är också att under våren, sommaren och hösten bara få gå omkring och äta allt man tycker om och det i massor. Bli rund och go (eller tjock och fet, som en del skulle säga) och kunna leva på reserven och minnen av smakerna hela vintern och sen komma ut smal och snygg på våren!
Jag skulle också vilja skrämmas. Råma lite bakom ett träd och se vuxna storkarlar springa för livet. Vad jag skulle skratta!
Det enda jag skulle behöva frukta är gevär. Men med tanke på Sveriges yta och mängden gevär, skulle jag lätt kunna undvika alla. Hur är det, föder björnhonan sina ungar medan hon sover på vintern? Smart! När våren kommer och det är dags att vakna, är ungarna redan självgående. Inga vakonätter, blöjbyten eller feberkramper.
 
Nåja, än har jag inte riktigt bestämt mig. Det är ju det där med hockey, till exempel. Och shopping. Och bilsemestrar. För att inte tala om plankstek och lakritsklubbor. Sen vet jag ju inte heller om det är tillåtet för björnar att ha en massa värmeljus tända i sitt ide. Brandskyddsmyndigheten kanske säger nej.
 
Nä, jag har det nog bäst som jag har det. Jag ansöker nog bara om att få fortsätta så här ett bra tag till. Vilken jädrans bra idé! Hoppas den bifalls.

Han hänger med

 
Hedra den som hedras bör! Nu hänger Hadelöv i taket hos mig.
 
Jag mötte en storbesviken man på Arenan sist. Han har, i flera års tid, kört tur och retur Norsjö-Skellefteå och sett varenda AIK-match men när det blev dags för slutspelet i våras, då gällde inte hans biljett längre. Han satte sig då vid datorn för att kunna vara med och slåss om biljetterna direkt de släpptes till försäljning men misslyckades. Han blev utan. Efter alla dessa år och resor så fick han inte vara med till slutet - och guldet.
 
"I hadd tankt tröcik opp en tischört ve bild oppa jig å n´ Anders Forsberg å skriiv "Ve som eint feck vara ve".
Jag gillar galghumor.
Det är därför min och Hadelövs tröja nu hänger på en galge i taket.
 
I dag har jag varit på shoppingrunda med min dotter. Det brukar vara en förskräcklig upplevelse. Fort ska det gå!
I dag var det gardiner som gällde. För henne. Inte alls för mig men nu har jag satt upp dem. Mina nya gardiner.
 
Att dagens shoppingtur blev ovanligt lång, berodde på att Annie hittade en massagefåtölj för, endast, 7.999 kr! Där satt hon. Och låg. Och skakade, vibrerade och hoppade. Allt till min stora förnöjelse. Hon såg ju för helknäpp ut. Själv satte jag mig bredvid, i en stol med massagedyna. Jag tryckte på knappen "Neck" och genast kom två gripklor och slöt sig om min nacke. Jag skrek till. Det gjorde ont. Då bytte jag till ryggen och det började bra, faktiskt väldigt bra. Men ju högre upp knådandet kom, desto ondare gjorde det. Då skrek jag igen.
 
Annie hyssjade och sa att jag skulle tänka på att jag skämde ut mig. Hon hade rätt. En av oss måste ju ändå kunna föra sig när vi är bland folk. Så jag stängde av och lät henne ligga där och skaka loss.
"Mamma, en sån här önskar jag mig i julklapp", sa hon.
- Jaha, sa jag, och varför säger du det till mig? Vi ger ju inte varann julklappar längre.
- Jo, nu har vi börjat om, hävdade hon bestämt.
- Glöm det, skrattade jag.
- Okej då, men eftersom pappa alltid ringer till dig och frågar vad han ska ge mig i julklapp så är det ju bra att du får veta det redan nu . . .
 
Och jag vill redan nu påpeka att jag inte för mitt liv önskar mig en massagemadrass till TV-fåtöljen. Jag har tillräckligt ont som det är. Dessutom skulle den nog ge upp redan under första hockeymatchen. En sån rörlighet som jag besitter då, är det inte många som matchar. Inte jag heller. Dagen efter.
 
PS. Sys, det heter tur- och returbiljett. Inte turLLturbiljett. Bara så du vet. Jag vet det - numera.

Nej, det får inte vara sant!

 
Läste rubriken i morse: Snö och kyla. Kvinna körde av vägen på grund av halka.
Men huvva. Nej, inte redan. Fy, så hemskt. Stackars dem som bor där. Var, förresten?
 
Så fortsatte jag läsningen: . . . utanför Skellefteå . .
 
NEEEEEJ!
Det är den 25 september och rysskylan är på väg in över oss. På sommaren pratas det ofta om ryssvärmen som är på väg men den vägen är oftast lång och krokig. Någonstans under färden brukar ryssvärmen ångra sig, och precis när den nått Haparanda har den fått nog. Den stannar där, helt sonika. Och går på Ikea.
 
Men rysskylan, den kan vi lita på. Är det sagt att den kommer, då kommer den. Oavsett om det är september månad, när hösten kan vara som allra vackrast och luften är syremättad och klar. När man bara vill vara ute i skogen och känna hur man fylls med energi och glada tankar, som ska hjälpa oss att klara vinterns mörker.
Och så snöar det!
Skoterfantasterna jublar. Säkert spänner Oveva på sig skidorna också och står startklara. Det finns vintermänniskor. Jag tillhör inte dem. Jag vill ha färger runt omkring mig, då mår jag bra. Inte bara vitt, vitt, vitt.
 
Lika mycket som jag, varje år, bävar inför att mötas av synen av en vit gräsmatta när jag drar upp persiennen, lika mycket bävar jag för telefonsamtalet. Normalt blir jag alltid jätteglad när min dotter ringer. Det finns dock ett undantag. Första dagen med snö. Då ringer hon och sjunger "ja, se det snöar, ja, se det snöar, det var väl roligt, hurra!!". Alltså, HUR långt kan ett äpple falla från ett päronträd?
 
Ibland brukar hon liva upp mig genom att sjunga julsånger mitt i sommaren. Nu försöker hon dessutom få sina söner att sjunga "Det var länge sen jag plocka några blommor" med motivering att "den tycker mormor så mycket om". Och hon ska föregå med gott exempel och lära sina barn att inte ljuga . . .
 
Här utanför vimlar det av talgoxar, som har läst väderrapporten. De frossar på grannens talgbollar. Men än kan de hitta föda på marken och i träden, om de bara ids leta. Än är det inte snö - här. Än är gräsmattorna gröna och träden har massor med färgrika löv kvar på sina grenar. Men herrejisses, vad det blåser. Från öster . . .

Det skriker i mitt bröst!

 
Visst är de söta, där de hänger på väggen som en ny inredningsdetalj? Kloka ugglor som ska hålla uppsikt över vårt hem under nätterna, när de ändå är vakna. Men alldeles säkra på sin nuvarande bostad kan de inte vara. Mina ugglor är presumtiva flyttfåglar. Liksom det mesta här hemma, kan ingen känna sig säker på placering och omgivning nåt längre tag. Utom jag. I fåtöljen. Där känns inte behovet av förnyelse som direkt nödvändigt.
 
Nu måste jag bara få fråga: Eva, Eva, vad ont har jag gjort dig? Jag säger bara Volvo Lastvagnar. Boken som du kom med och som du ville jag skulle läsa. Nu har jag gjort det.
Det kan vara min förkylning som gör mig extra matt och slut men den boken gjorde mig då inte piggare. Hostattackerna kom tätare och tätare i takt med alla parenteser och asterisker på bokens sidor. Den pyttelille figuren som snackar och skriker i mitt bröst, pep oavbrutet och, förvisso, störde läsningen men ändå.
 
Jag ser med bävan fram emot den diskussion vi ska ha om författaren. Det känns på något sätt som om det finns ett släktskap i författandet med någon som envisas med att skriva kåseribloggar nästan varje dag . . .
 
Jag hatar narkotika och varje gång den nämns i lättsamma underhållningssyften, reagerar jag. Inte ens en 92-årig dam som börjar röka marijuana, får mig att le. Ju mer vi talar om eländet, desto mer accepterat blir det. Som en del av livet och vardagen. Det är meningen att vi ska skratta åt personer som rökt en "julle" eller snortat en lina, eller va fanken de kallade det i "Parlamentet", men det skrattet fastnar i halsen på mig. Unga människor dör ju, för tusan! Droghandeln på nätet är en lönande business, både för säljare och köpare. Ja, tills användaren dör av en överdos förstås, vilket inte alls är otroligt eftersom det inte finns några doseringsanvisningar på en bipacksedel i förpackningen. Vuxna 2-3 ggr dagligen, barn över 12 år 1-2 ggr dagligen. Till dess döden inträffar.
 
Sen är det ju, på tal om underhållning, också skitkul att läsa om vart Sveriges biståndspengar går. Till de verkligt behövande, förstås. Som biståndsministern och hennes statssekreterare, till exempel. Så skönt att veta att de fått tjugo miljoner under fyra år. Att dela på, märk väl! Bara tio miljoner var. Det känns gott i hjärtat att veta att biståndspengar verkligen går till att bekämpa fattigdom.
 
Nu skriks det i mitt bröst för fulla muggar! Undrar om lite te och honung kan lindra? Det är väl det bi-stånd en sjuk kan hoppas på i förkylningstider . . .
 
 

Var är pricken över a?

 
Ända sedan min hemstad fick sin nya logga, har jag funderat. Skelleftea. Ringen, eller pricken, över a-et är någon annanstans. Undermeningen lyder: Ge idéerna plats. Och jag fattar ingenting.
 
Vad jag har funderat på är om jag gillar den eller inte. Nu har jag bestämt mig. Inte.
 
Jag förstår att ett å inte är internationellt gångbart men att ta bort å-et från vår stad, är faktiskt att låta älven förlora sin betydelse. Uttalet blir, på engelska, she left ya, och det är ju kul men är det så vi vill profilera oss? En jättecrazy stad? Jag må vara trögast i stan men det där med att ge idéerna plats, symboliseras det med en prick som är på villovägar? Alltså, jag tycker att ett ortsnamn ska vara genuint, oomkullrunkeligt (som var en före detta kollegas favoritord och som betyder orubbligt) och inte anpassas efter omvärlden. Och den nya tekniken.
 
Jag har bott i Vasteras nagra ar, samtidigt som min syster och svager bodde i Orebro. Min andra syster bodde i Finspang. Det är bara jag som har flyttat hem - till Skellefteå! Se, så vackert det blev!
 
Personligen kommer jag aldrig att ändra stavningen på mitt namn till Måd. Gissa varför??
 
I dag ska jag dock följa rådet och ge idéerna plats, vilket jag talade om för mannen innan han åkte på jobbet. Han såg inte så förtjust ut. Jag har kommit in i göra-om-i-hemmet-på-hösten-ilet. I morron är han ledig. Trodde han, ja!
Listan kan bli lång. Och han tror att han ska kunna åka till stugan, riva tapeter i badrummet, tömma vattensystemet, bomma igen förråden och ta upp morötterna. Jo, morötterna skulle han nog hinna med. Det arbetet kan inte ta mer än på sin höjd tjugotvå sekunder. Inklusive blastborttagning. Det ville sig inte i år liksom. Men huvudsaken är ju att vi fick en sommar fylld med världens godaste gurkor och tomater. Jag har hittat ett recept på stekta gröna tomater. Det ska jag testa. Man måste ju ge idéerna plats.
 
Nu har Hanna hämtat igen hockeybiljetterna. Det är bra. Jag passar bättre i fåtöljen hemma. Där är det ingen som ser om jag inte applåderar och sjunger med North Power på Västra stå. För när jag gör det, får jag så in i bomben ont i armar och nacke efteråt. Upper Body Injury, som det heter på hockeyspråk. Ett internationellt språk. I Skellefte säger vi "I ha illt deri arma å bakki halschn".
 

Inget lämpligt val just nu

 
Just nu läser jag Mikael Niemis bok Fallvatten. Ett mycket opassande val.
 
Det regnar i Norrland. Klass 1-varning på vissa ställen. Höjd beredskap vid kraftverksdammar. Och det är här som Niemis bok kommer in. Där brister det nämligen. En enorm flodvåg sveper undan allt.
 
Här, hos mig, regnar det inte mycket alls. Pyttelitet, faktiskt. Kraftverkens dammar i Skellefteälven håller, det garanterar jag. Men hur är det med Luleälvens? För att inte tala om Ångermanälvens? Jag har ett tips till alla er som bor längs de älvarna; skaffa er en helikopter!
Någonstans har jag hört talas om att det finns en evakueringsplan för oss Skelleftebor om dammarna rämnar. Vi ska visst köras iväg till Luleå! Men hallå, läs Niemis bok, säger jag bara. Luleå är ett direkt olämpligt alternativ, visar det sig.
 
Annars så har jag insett att jag har en framtid som kommissarie och mordutredare. Eftersom jag har läst så himlarns många deckare, har jag ju snappat upp ett och annat matnyttigt. Nu, när vi har följt TV4:s utmärkta serie Broadchurch, i åtta delar, avslöjade jag vem som  var mördaren redan i avsnitt två, eller om det var tre. Omgivningen var totalt ointresserad. Lyssnade inte ens på mig. Vaxpropp, antar jag.
 
Nå, men visst hade jag väl rätt. Vem trodde nåt annat?
 
På tal om deckare så ringde den snälla brevbäraren på dörren i går och överlämnade ett bokpaket. Yes! Men det innehöll bara fyra böcker den här gången så jag måste nog snart beställa fler. Raden av olästa ska vara lång, annars får jag lite lätt panik. Men när jag har läst ut Fallvatten, ska jag ta mig an en bok som låg på bänken i hallen när jag kom hem en dag. Kusin Eva hade varit hit med den och framfört en önskan om att jag skulle läsa och tycka till. Det ska bli spännande. Speciellt med tanke på titeln: Volvo lastvagnar. Den lär inte handla ett dugg om det.
 
Det kan vara kul med lite fiction också. Men dammar som sprängs är definitivt inte fiction. Det kan ske.
Jag tycker mig ana att Moder Jord är ganska så irriterad på oss och hur vi missköter henne. Vi kanske skulle göra gemensam sak och skärpa till oss. För om Moder Jord dör, då vet jag vem som är mördaren. Redan i avsnitt ett.
 
 

Jag njuter av efterrätt varje dag

 
Livets efterrätt.
Så heter bonaden du ser ovan. Den finns i endast ett exemplar och den sitter på väggen hos mig.
 
När vi flyttade till en ny lägenhet för tre år sedan, beställde jag en unik bonad i ull, som min kompis Annika, ena halvan av M.A.Eriksson Design, skulle tillverka. Hon sa ok, under förutsättning att hon själv skulle få bestämma motivet och att jag inte skulle få se den förrän den var klar. Modig människa, eller hur?
 
Jag trodde att konstverket skulle vara en abstrakt explosion av färger men när den dagen kom, då jag äntligen skulle få se det, fanns det inte ett hårstrå på mina armar som inte ställde sig rakt upp!
 
Där var dom! Mina barnbarn. Överraskningen var total men inte desto mindre angenäm. Mina ögon kände igen dem på direkten, även om de är mycket sötare i verkligheten ;-), och mitt hjärta kände igen dem med några extrahopp av glädje.
 
Namnet var givet: Livets efterrätt.
Om man har avnjutit en extrem god middag, med förrätt och varmrätt, då finns där faktiskt både plats och ett sug efter en efterrätt, som gör måltiden komplett. Sedan snart tio år njuter jag av efterrätten varje dag. Det kan vara ett telefonsamtal, ett sms, en teckning, egenhändigt gjorda smycken till mina Foppatofflor, en glimt i ett öga som får mig att skratta, en kram, en delad hemlis, ja, i princip vad som helst som de hittar på. Till och med en tillrättavisning. . .
 
Arwen sa ifrån i går att hon inte ville bli kallad "världens sötaste tjej". Men, sa jag, om du nu är det då? Vad ska jag då säga?
- Säg att jag är en bra scout, svarade hon.
I samma veva förevisade Mio badrummet som nu är tömt på varenda pryl, ja, till och med golvet är borta.
- Jaha, oj då, sa jag imponerat, så ni ska få nytt badkar, toastol och tvättfat här?
- Nä, sa Mio, här ska jag köra cross . . .
 
I förrgår fick jag ett nytt halsband Det var Alfred som gjort en pärlplatta med ett M som i Mormor och Maude och om man vänder på det blir det ett W som i Westerman. Inga juveler i världen kan vara finare.
Gideon hade farit fram med en liten nödlögn och när han blev påkommen, sa han "förlåt mormor". "Och?" sa jag och log. "Ja,ja, jag vet. En kram. Jag borde ha fattat att jag satte mig i ett skruvstäd" . . . Med det absolut finaste av leenden. Ibland försöker han att skämmas över mig, som när jag står på balkongen och viftar med AIK-flaggan när han ska åka. "Ge dej", väser han och ler ända upp till öronen. Kan man bli annat än lycklig?
 
I efterrätten finns också en bonus. Hon är två och ett halvt och heter Molly men henne återkommer jag till. Hon behöver mycket utrymme och plats trots sin litenhet. Hon är nu faktiskt världens sötaste tjej. Inte en bra scout.
 
Jag hoppas att jag får njuta av mina efterrätter länge, länge. Inte bara som söta och kladdiga, utan även när de har blivit ostbrickor. Då kan vi äta oliver med mandel tillsammans.

Vem finns där ute i mörkret?

 
Jag tog en bild en kväll.
Längst ute på älvskanten stod pelarna och mittemellan dem var en gasolbrännare placerad.
Vad som därutöver var, var mörker. Och en cirka 35 meters brant ned till älven, som började precis bakom pelarna och brännaren.
Men si, där blev jag blåst!
 
Bakom, mitt ute i luften, finns där någon. Bilden avslöjar vad ögat inte såg. Vad? Vem? Och vad håller denna någon i, som dessutom är cerisfärgat?
 
En del frågor, får inga svar. Vilket är som det ska. Medan andra, som inte heller får nåt svar, kan driva mig till vansinne. Till exempel: Om jag följer min mors recept på russinkakor till punkt och pricka, varför blir de inte som hennes? Jag har även en nyväckt fråga till min far, som jag så väldigt, väldigt gärna skulle vilja få ett svar på men nähä då. Det är för sent.
 
Förmodligen finns ett svar på varför örngott heter örngott men jag har inte hittat det. Inte något godtagbart i alla fall. Däremot fick en vän till mig tämligen omgående ett svar på frågan varför hon åkte fast för fortkörning och förlorade körkortet, vilket hon hade mycket svårt att förstå meningen med. Men, hon har aldrig någonsin känt sig så efterlängtad och uppskattad av sina arbetskamrater som under den månad hon tvingats vara hemma. De har ringt och frågat hur hon mår och berättat att en del av hennes vårdtagare har sagt att de ska ringa polisen och säga till dem att hon måste få tillbaka körkortet på en endaste gång! De saknar henne. Tänk, att det ska måsta till något så dramatiskt för att få veta hur omtyckt och värdefull man är.
 
Lämna gärna förslag på vad som döljer sig i mörkret på min bild men förvänta dig inte att jag ska det till mig. Jag vet vad jag tror och jag tror att jag vet. Det gör mig lugn.
 

Rör inte min kompis!

 
 
I dag är det namnsdag. Grattis Dag!
Du må vara regnig, blåsig eller solig och varm, du ska firas i vilket fall som helst.
Även om det är din dag, Dag, så finns det också människor som heter som du. Det måste vara trevligt.
- Hej, jag heter Dag.
- Och mer?
- Det beror på.
- Vad?
- Vilken Dag jag är i dag.
 
Jag känner ingen som heter Natt. Men det är nog bara en tidsfråga . . .
 
Hur som helst så blir dagarna kortare och nätterna längre. Fast det är ju fel, om man tänker efter. Det är bara ljuset som ändras. Annars skulle ju även arbetsdagarna bli kortare och kortare i takt med mörkrets utbredning.
 
Några som får utökad arbetstid nu, när höstmörkret faller på, är inbrottstjuvarna. De som inte har lärt sig vad som är mitt och vad som är ditt. Därför har mina troll fått lämna Trollbacken och flyttat till hemlig ort. De är stöldbegärliga, har jag förstått (Caaariiiina . . .) men ve den som försöker stjäla dem. Att drabbas av Trolldomen kan innebära ett tufft straff. Jag har hört talas om en som fick ett års straffarbete med trollingfiske dygnet runt. En annan tvingades bära trollhättan på huvudet i tio år medan en tredje fick det tro(l)liga dödsstraffet, det vill säga att köra bil upp och ner för Trollstigen i Norge under fyra årstider. Om den överlevde så länge.
 
Om jag slutade upp med att läsa aftontidningar, se på TV-nyheter och läsa på text-TV, skulle jag kanske kunna lura mig själv till att tro på det goda inom oss. Men jag är ju så nyfiken att jag inte klarar av det, vilket får till följd att jag varje dag tvingas inse att den här världen blir mer och mer vansinnig. När en kändis viktnedgång får större rubriker än de tusentals barn som dödas i Syrien, då undrar jag; Är det så här vi har blivit? Allvarligt?
 
Jag hade en gång en diskussion med "en som bestämde" när jag jobbade på tidningen. Jag ville att vi skulle lyfta fram minst en positiv nyhet varje dag på förstasidan. Bra tanke men det säljer inte, blev motargumentet. Den gamla frågan om vem som kom först, ägget eller hönan, dök upp i mitt huvud - bara så där.
 
 
Det finns ett ord som jag tycker har urvattnats sin betydelse genom ett alltför slarvigt och rutinmässigt användande och det är: Respekt. Det räcker inte med att säga det, visa det också! Respektera andras liv, känslor, ägodelar, åsikter, intressen, läggning och utseende. Vi lever ju alla på samma pyttelilla planet en kort stund, i det stora hela.
 
Och som genom ett trollslag kanske vi fattar det. En vacker Dag.
 

Bästa utsikten i stan!

 
Du som inte tål höra talas om sport, läs inte mera nu!
 
I går var en perfekt dag. Redan innan jag vaknade, kände jag glädjen spritta omkring i kroppen. Inte blev det mindre kul när min dotter avbröt mitt duschande då hon ringde och berättade om sin dröm. Det känns både tryggt och kusligt att veta att hon är som jag. Och att både hon och jag är som min syster. De drömmar vi har på nätterna, är av det mer vansinniga slaget.
Min dotter skulle bland annat ge morfin till ett får som skulle röntgas . . .
Själv skrek jag åt en katt som just greppade en fågel runt halsen att den inte fick döda pippin. Då släppte katten taget och sa i stället, med sin lenaste röst, till fågeln: Kan jag kanske få följa dig ut?
Syrran bevistade en Abbakonsert där Angela Merkel skulle vara konferencier och innan hon gick upp på scenen, viskade hon till syrran: Visst är det The Who? . . .
 
Nog om detta.
Nu var det gårdagen det skulle handla om. Först skulle en internationell matmarknad på Torget besökas och inköp av ost var planerad. Dagen innan hade vi redan köpt fyra olika sorters salami och engelsk fudge. Soligt och varmt som det var, sken Skellefteborna som strålkastare där de strosade omkring mellan allt det goda. Alla möjliga språk hördes från de olika stånden. Roligast var en sorts grekiskengelska som till och med utövaren verkade ha svårt att förstå.
 
Sen var det då äntligen dags! Vi skulle till Skellefteå Kraft Arena och provsitta Hannas och Antons säsongplatser och när vi ändå var där, kunde vi faktiskt tänka oss att stanna och se säsongens första match - mot Frölunda. Men så ställde de till det för mig. Innan matchen skulle våra, hittills, två guld hyllas, dels det från 1978, dels årets. När laget, som tog guld i våras, ställde sig på rad ute på isen, då ställde sig femtusensjuhundra människor upp och jublade! Jag grät. Och jublade. Och applåderade så att jag fick en "blodpropp" i pekfingret.
 
Sen kom Hardy Nilsson, han som kallats Mr Skellefteå och som var lagkapten för guldlaget 1978, och så Han, som är den verklige Mr Skellefteå, Jimmie Ericsson, dagens lagkapten, ut på isen och tog emot hyllningar. Jag undrar om inte Hårde Hardy gjorde som jag och klämde fram en tår. Eller så var det nåt fel på mikrofonen.
 
Jo, vi vann. Fast målvakten försvann. Han hade druckit för lite vatten och ätit för lite banan och fick kramp. Sålunda missade han bägge betydelserna av ordern: Håll dig på banan!
 
Euforin var högoktanig.
 
Att sen kvällen fortsatte med salami, ost, oliver med mandel, Kalixlöjrom på rostat, räkor, öl, fler hockeymatcher, en Barcamatch och en Realmatch, kändes helt naturligt. Samt ett skrap på Triss som gav sextio kronor! Exakt som insatsen. Man skulle kunna säga att det gick jämnt upp, blev liksom oavgjort, precis som Reals match.
 
Men vi, vi vann!!

Heureka - jag har funnit den!

 
Jag har kommit ett steg närmare lösningen på gåtan Perpetuum Mobile. Snillen har i alla tider försökt få fram en evighetsmaskin men har, antagligen, gått över ån efter vatten.
Lösningen finns inom oss. I vår egen kropp. I natt har jag insett det.
 
När man är förkyld och försöker sova då inträffar, fas ett, att det sticker i halsen och man börjar hosta. När man då hostar, fas två, blir man heltäppt i näsan och måste följaktligen andas genom munnen. Resultatet av det blir, fas tre, att man blir torr i halsen och börjar hosta, vilket föranleder täppta näshål och andning genom öppen mun, vilket i sin tur ger en torr hals som retar hostnerven och man börjar hosta . . .  ja, och så där håller det på. I evighet.
 
Man kan, bara för att få lite omväxling, gå upp ur sängen och snyta sig samt dricka lite vatten. Snytningen ger inget förlösande resultat så man kan köra upp en flaska nässpray i vardera näsborren och sedan gå och lägga sig igen. En Läkerol kan läggas på tungan, det förhindrar torrhet i halsen för en stund. Plötsligt börjar det, helt oväntat, rinna ur kranen, där man ligger på sin kudde, och en hastig uppsittning för att snabbt få tag på pappersnäsdukar är nödvändig. I samma ögonblick som man snyter sig, reagerar hostnerven å det grövsta och det blir täppt. I den näsa som alldeles nyss var beredd att släppa ut litervis med rinnande vätska. Det sticker i halsen, man dricker vatten, hostar lik förbaskat och så fortsätter det. I evigheter. Perpetuum Mobile.
 
Bilden ovan skulle lätt ha kunnat illustrera nattens flöde om inte hostan satt stopp för frånrinningen. Nu är den i stället ett foto av Trappstegsforsen, ett vackert minne från sommarens biltur längs Vildmarksvägen. Något att tänka på och minnas under nattens långa, vakna timmar.
 
Jag tänker inte ta åt mig någon ära för att ha knäckt hemligheten med evighetsmaskinen, tänker inte skicka in resultatet till någon vetenskaplig tidskrift med risk för att någon annan snuvar (!) mig på upptäckten. Faktum är att jag innerst inne hoppas på att jag har fel. Att natten som kommer ska bevisa motsatsen, det vill säga att det faktiskt går att koppla bort Perpetuum och få sova någon timme!

I dag är jag sjuk - inte på lördag

 
Jag är sjuk. Inte på lördag.
 
I går var vi sjukare än vanligt. Det finns säkert de som skulle påstå nåt sånt.
När Sveriges VM-kvalmatch i fotboll sänds på TV samtidigt som SAIK:s träningsmatch mot Modo finns att köpa på datorn, då ser man dubbelt! Datorn på bordet och TV-n en bit längre bort.
 
Normalt köper vi inte träningsmatcher men den här var liksom lite speciell. Modo och deras nye tränare, Anders Forsberg, stod för motståndet. Eller motståndet och motståndet . . . När det står 3-0 till SAIK efter två minuter och fyrtioen sekunder, då tycker nog inte ens den mest positive Modotränare att det var särskilt kul att komma tillbaka hit, som han sa sig tycka innan.
 
Att sedan Zlatan hade gjort 1-0 till Sverige efter 27 sekunder, innebar att resten av bägge matcherna bara var liksom en njutning. Men sen var det slut på den känslan!
 
Jag vaknade i natt av att jag höll på att gnugga bort näsan, den kliade nåt så infernaliskt samtidigt som halsen värkte. Huvudet var så tungt att jag skulle ha behövt en lyftkran för att få upp det från kudden. (Det du, Gun!) Och på lördag har vi biljetter till premiärmatchen mot Frölunda (tack Hanna och Anton!).
 
Det värsta är ju om jag tappar rösten, vilket inte min omgivning håller med om, för då kan jag ju inte skrika och heja på våra grabbar. Hur ska de då veta att jag är där? Nej, det gäller att bota sig. Jag brukar nästan aldrig bli förkyld, jag har ju en halv lök i köket som skyddar mig, men det är väl jetlagen som har satt ner mitt immunförsvar. Den och luftombytet. En flytt från skog till stad kräver sitt.
 
I dag hade jag planerat att åka och krama om mina småälsklingar i Kusmark (byn som Viktor Arvidsson kommer från) men så ont vill jag dem inte att farmor kommer dit med en massa bacillusker bara för att hon längtar så hemskonaders efter dem. Min bil, kanonkulan, ska också få bekanta sig med sin vinterbostad och säga vad den vill ha med sig dit. En filt? Fullpumpade däck?
Nå, det får bli en annan dag det.
 
Nu är det dags för en omgång till. Sinova, honungsvatten, panodil, nässpray och halstabletter. Den lilla jäkeln sparar jag till hälgen. Om den skulle behövas.

Jag säger nej till byte av årstid

Mina vinterskor börjar ha gjort sitt.
Det är den tionde september och jag börjar gruva mig. Fastän det var tjugo grader varmt i går.
 
Det är det här med övergångsfasen. När jag ska inse att sandaler är för kalla att ha på sig och vinterkängorna alldeles för varma. När en kortärmad nånting måste kompletteras med - ja, vad? Inte en jacka. Inte en kofta. Det får bli ponchon igen, den som släpper armarna fria till att känna den svala luften. Sen kommer halsduken. Hur varm jag än är i övrigt, är nacken alltid iskall. Det är inte bra. Alltså halsduk med tillhörande kvävningskänslor.
 
Men visst är det enkelt med sommar? Då slänger de flesta sina komplex överbord och klär sig efter temperaturen. En del kvinnor cyklar omkring i bikini. Helt ok, tycks det. Men, o hemska saker, om någon skulle få för sig att cykla omkring i trosor och behå. Då kontaktas sedlighetspolisen. Hur kan färg och kvalitet göra så stor skillnad?
 
Många män föredrar att visa upp sin överkropp i naturligt skick. Hudfärgad med hår, bröstvårtor och allt därtill. Och jag säger: Gör gärna det på stranden eller hemma på tomten, men sätt på dig ett linne åtminstone när du ska vistas bland okända. Hur kan en årstid få folk att vilja visa upp sin bara kropp för allmänheten? Ingen skulle väl drömma om att gå på Ikea i flera timmar med bar överkropp på vintern, trots att det kan bli svettigt värre?
 
Det är bara hemma på stugtomten som jag släpper loss. Om grannarna närmast oss är borta. Men jag placerar ut räddningsplankor på strategiska ställen. En tunika här. En kjol där. Eller ett tygsjok som täcker både här och där. Om utifall att någon objuden, oväntad skulle komma.
Jag har nämligen börjat förstå varför alla spekulanter på de två stugor som är till salu i området, har börjat vända hos grannarna. Trots att vi, som sista stuga, har en stor vändplan i slutet av den allmänna vägen, strax innan vår egen tomt tar vid. . .
 
Men tänk att, som nu, trä in fötterna i ett par öppna skor, ta upp bil- och lägenhetsnycklarna, låsa dörren och gå ut till bilen och köra iväg. Bara så där! I trekvartsbyxor och en blus med trekvartsärm.
 
Om någon vecka kan samma spontana handling innebära att: byta från svala innekläder till lämpliga utedito (vilket kan resultera i tolv-tretton olika varianter), dra på sockar för att inte få skavsår i kängorna, låsa dörren, gå ut och finna att bilen står i Kusmark för vinterförvaring och att jag har glömt att stiga upp kvart över sex för att skjutsa mannen till jobbet så att jag ska kunna nyttja vår gemensamma bil.
 
Spontanitetens och lätthetens årstid är snart över och planeringens tar vid!
Huvva.

Jag är så fruktansvärt arg och hjärtligt glad

 
I dag ser jag mer än lovligt fånig ut. Ena mungipan hänger neråt medan den andra är så uppåt den bara kan.
Nej, det beror inte på att jag varit hos tandläkaren. Jo, faktiskt, när jag tänker efter, så har det ju delvis med saken att göra men egentligen handlar det om känslor som inte kan komma överens.
 
Glädje, lättnad och lycka kommer inte sams med ilska, missmod och hopplöshet. Det skär sig.
Jag var superglad när jag kom hem från tandis i dag men så läste jag Aftonbladet.
 
Vad händer med oss människor? Hatbrott mot en pojke på ett och ett halvt år. När ett barn är i den åldern, finns det inget gulligare och gosigare. Den gångstil som stolt visas upp gör att betraktarens hjärta smälter. De små risgrynen till tänder syns i barnets spontana, frikostiga leenden som ges till kända och okända. En del har inte ett enda hårstrå medan andra har massor. Många har svart hår. Det är tydligen en anledning för somliga att hata, att försöka mörda barnets far och misshandla den lille. Mer än tio personer mot dem två, eller en och en halv måste man väl säga.
HUR I HELVETE ÄR NI SKAPTA, IDIOTER??!
 
För idioter, det är ni! Era liv är värda precis lika mycket, eller lika litet, som era offers. Jag skulle kunna hata er och rättfärdiga ett grovt hatbrott mot er, med argumentet att ni inte är som jag. Eller? Är det skillnad på hatbrott och hatbrott, tycker ni?
 
Respekten för andra människors liv och hälsa har försvunnit. Det blir som på film. Man slår och sparkar tills personen dör men man vet ju att det är på låtsas. I nästa film har personen huvudrollen och allt är som vanligt.
 
Men det är inte så. Ett barn, på ett och ett halvt år, ska få vara sina föräldrars huvudperson även i resten av sitt liv, som förhoppningsvis ska bli långt. Det finns ingen, INGEN, som kan ta sig rätten att ändra på det!
 
Och du undrar varför min ena mungipa, trots allt, pekar uppåt? Jo, det kan jag tala om; det beror på att vackra, gula löv dalar ner genom luften i tjugogradig värme, att min tandläkare respekterade mig och min vädjan, att jag har betydligt mindre ont i ryggen i dag än i går och att vi ska gå på premiärmatchen mot Frölunda på lördag.
Små, jordnära ting med stor betydelse.
 
Att sen barnbarnet på åtta år, sedan jag gått med på att läsa en serietidning för honom innan han skulle sova och när jag skulle lägga mig bredvid honom, sa: Oj, vilken stor rumpa du har, med ett fniss, kunde ha gjort mig bedrövad OM jag inte gett honom Blicken! Varvid han sa: Fast egentligen, mormor, är du nog faktiskt världens minsta mormor . . .
 
Det är inte lätt att bestämma vilka känslor som ska ta överhand.

Looking back . . .

Har höstat in i stugan i dag, utan höst. Känner fortfarande sommarkänslan. Ska försöka behålla den lääänge.

Med brist på fantasi och kreativitet blir det kul

Du som har följt min blogg, vet att bland det bästa jag vet är att åka bil på småvägar. En bonus i den njutningen, är att läsa namnskyltar på orter och byar, fundera på vem som har bestämt namnen och - inte minst - varför.
Ibland är det ju givet varför en plats heter just så men lika ofta får man ta till fantasin när man försöker utröna orsaken.
Och det är där det roliga börjar.
 
På årets bilsemester hamnade vi på en liten väg som förde oss genom tre ställen, där den totala bristen på fantasi och kreativitet tydligt kunde märkas. Men hur kul blev inte det då?
 
Först kom vi till "Dal", vilket inte hade varit det minsta märkligt om husen hade legat i en dal. Sen dök "Hov" upp och där såg jag en trött kommentar från den ene, som var satt till att namnge platserna: "Dem som ha bosatt sä här, ha ju inge hov (=förstånd)"  Efter en lång arbetsdag var båda två helt utpumpade så när de kom till den tredje och sista byn, fick den heta, just det, "Byn". Där hade fantasin nått sin kulmen och försvunnit plus att klockan kanske var kvart i fem och vägen tillbaka var lång.
 
Det är sånt där som jag går igång på. Jag ser händelserna utspelas framför mina ögon och håller sånär på att skratta mig fördärvad. Litet roar barn, sägs det, och ja, jag är barnslig.
 
Det finns tillfällen då jag själv tvingats använda både min kreativitet och fantasi till bristningsgränsen och det har resulterat i helt befängt roliga saker. Tycker jag, alltså.
 
Ett år skulle midsommar firas på vår hemmaplan och min kompis Kerstin och jag skulle göra frågorna till en tipspromenad. Du vet, Kerstin, hon som sedermera flyttade till Råneå och började uttala "Råneåkölen" "Rånnetjöörln", ett bevis på acklimatisering.
Ja, men nu var det tipsfrågorna det skulle handla om. Det skulle inte vara vilka frågor som helst, enades vi om efter varsin Loranga (vilket är 100% sant). Vi spånade och kände oss oslagbara. Eftersom tipspromenaden skulle gås genom skogen, valde vi en del naturfrågor, exempelvis: Lyssna! Vilken fågel hör du? 1) Motoruv 2) Glasstrut 3) Dårfink.
 
Efter att ha skapat ett tiotal frågor av liknande kaliber, hade vi absolut ingen ork kvar till den som skulle sitta vid målgången, varför vi enades om: Lycka till! 1) X) 2)
 
Jag kan garantera att Kerstin och jag hade roligast! Någon påpekade att vi hade glömt skriva alternativ på den sista frågan. Då insåg vi att alla människor har inte samma humor, fantasi och kreativitet, vilket förmodligen är väldigt tursamt. För vad hade byarna runt Skellefteå hetat om Kerstin och jag skulle fått uppdraget att döpa dem? O, hemska tanke!
 
PS. Kerstin är från Grubban och jag från Selsfors. Två helt logiska namn.

I dag är jag inte så förvånad

Vissa morgnar när jag möter mig själv i spegeln, ser jag förvånad ut. Andra morgnar ser jag förskräckligt trött ut medan en del morgnar ser jag inte ens ut.
Allt beror på mina ögonlock.
 
Ibland syns de och det är då jag ser ut (och blir!) förvånad. För det mesta hänger de som påsar halvvägs över ögonen. Jag undrar om det har att göra med vad jag drömt om på natten.
Mascara är en oöverträffad uppfinning. När jag har målat mina ögonfransar, syns det att jag har två ögon någonstans i ansiktet. Men eye-liner löns för det mesta inte. Jag målar dit dem ändå. Bara vetskapen om att jag har ögonlock, gör att jag känner mig vackrare om jag markerar formen på dem med svarta linjer. Som ingen ser om jag inte går omkring med en förvånad uppsyn.
 
När jag var ung, räknades det lite exotiskt att ha mandelformade ögon. Det enda som stämmer nu är färgen och skrynklorna på en oskalad mandel. Inte ett dugg exotiskt. Men de funkar! Det överväger det mesta.
 
Kommer du ihåg min installation, som jag skrev om? Jag filar lite på den än. Är inte riktigt nöjd med lutningen på vissa pinnar.
 
Vad jag däremot är mycket nöjd med, är Skellefteå Kraft Arenas beslut att döpa sina två ismaskiner efter tvillingbröderna Sten och Georg. Oj, vad de ska hoppa i sängen uppe i sin himmel av glädje. Nu får de vara med igen, på både träningar och matcher, precis som när de vandrade här på jorden. De var taktiker: "Spela kanten" och sanna supportrar: "Krossa Löven" (oavsett vilket lag som stod för motståndet).
Nu får de spola isen. Snyggt jobbat!
 
På tal om tvillingar så får jag ibland veta, av min son, att jag är övertydlig. Det är, till exempel, när jag säger "två tvillingar" eller "sju små dvärgar". Hur många består ett tvillingpar av, mamma? Och: Hur många stora dvärgar tror du det finns?
 
Hur mycket pengar kostar det att få hit en Barack från USA? Hur mycket rikare blir konungadömet Sverige i efterskalven av besöket? Hur många fler får jobb? Hur många fler sjukhusplatser öppnas? Men himlars vad Baracken ska vara imponerad efter besöket på Slottets representationsvåning, då han fått träffa en riktig kung! Och skaka hand. Kanske fått veta att Carl XVI Gustaf ska vara som en riktig morfar och byta blöjor på Maddes kommande bäbis. Medan tusentals barn mördas i Syrien. Jag blir spyfärdig.
 
Ursäkta om jag var övertydlig nu.
Äh, hellre övertydlig än obetydlig. Som storleken på mina ögon just i dag.

Jämför mig inte med Ernst för då . . .

Jag kan inte påstå att jag är ett fan av Ernst. Kanske skulle jag tolerera honom bättre om han hade, åtminstone, sockar på sig.
Men, säger du kanske, alla har väl rätt att vara barfota!
Ja, säger jag, i sitt hem, i sitt privata liv men inte i TV. Inte om programmet ska handla om inredning, trädgård, matlagning och annat pyssel, då är det baske mig en skyldighet att vara klädd på fötterna.
Tänk om Claes Elfsberg skulle ha en stor, svart, lurvig spindel på sin axel, skulle du kunna koncentrera dig på nyheterna då?
Eller om Peter Kondrup skulle peka på väderkartan med en orm?
Vi snackar alltså fobier. Och respekt. Vidsynthet. Förståelse.
 
Man måste inte tycka om allt och alla. Men hos mormor Hilmas restaurang i Härnösand, smakade jag det godaste bröd jag någonsin ätit. Och vem hade komponerat receptet? Eeeernst . . .
Jag såg en ljusmanschett som gav det vackraste av vackra skuggmönster på bordet och kände genast att den måste jag ha i mitt hem för att känna mig lycklig. Och vem hade designat den? Eeeernst . . .
 
I går satte jag fast sex stycken långa gröna pinnar mellan golvplankorna på balkongen. I dag såg mannen dem.
"Och?" sa han.
Ja, vaddå, det är en installation.
"Blir det nåt mer", sa han och såg väldigt frågande ut.
Vet inte, har inte bestämt mig.
"Ernst hade säkert redan hittat på nåt snyggt med mossa och renhorn", log han.
Sex pinnar är stilrent. Det behövs inte något tjafs på dem.
 
Nu har jag målat in mig i ett hörn. Jag hade visst tänkt pryda pinnarna med ljusslingor och fynd från skogen men nu får det vara. Ingen ska komma och jämföra mig med Ernst! Okej, jag är alltid barfota hemma men när jag är på TV, då har jag skor på mig.
Och jag ger mig fasingen på att mitt egenbakade nöt- och fruktbröd inte kommer att likna hans ett dugg. Det kommer säkert att vara plattare, mer kompakt och en aning bränt men Catharina kommer ändå att tycka om det. Hon gillar mitt hembakta bröd med smör, som blandats med riven Västerbottensost, till. Men jag tror inte att jag avslöjar upphovsmannens namn. Jag säger bara att jag har fått receptet av Mormor Hilma i Härnösand. Klädd i tjocka strumpor och rejäla skor.

Minnet av en bitch

Jag har en förmåga att bli glad av helt fel anledning, fnissig och lycklig.
På semestern hände det. Men jag säger inte var.
 
Vi slog oss ner vid ett bord på hotellets restaurang och njöt av den otroligt fina utsikten i väntan på maten. Då kom hon! The Bitch. Hon hade en vuxen, mycket tystlåten son med sig. Själv var hon inte alls tystlåten.
Klagolåten började på en gång. Hon ifrågasatte absolut allt. Och spelade fin, förnäm dam.
 
Den stackars flickan som hade tilldelats damens bord, hade det inte lätt. Hon blev rödare och rödare i ansiktet och såg sprickfärdig ut. Till slut, när den förnäma, efter att ha klagat på att vinglaset bara fylldes till hälften, tillrättavisade servitrisen och menade på att hon skulle dricka lite av vinet för att lära sig skillnaden mellan si och så, brast det: Jag kan och vet skillnaden men jag dricker inte i tjänsten, väste hon mellan stela läppar.
 
Damen såg med milt överseende på henne och log så där som bara bitches kan: Det skadar nog inte med lite kunskap, tror jag ändå.
 
Vid det laget var jag helt fascinerad. Jag trodde att sådana typer bara fanns i Hollywood och hette, exempelvis, Gunilla i förnamn men här fanns hon, livs levande, framför mig. Klagandet fortsatte medan jag riskerade mitt liv. Jag hade beställt en röding och normalt är jag väldigt noga med att plocka bort alla ben ur en fisk men den här gången fanns det annat som jag ansåg vara viktigare att studera. I smyg, förstås, man vill ju inte verka obildad.
 
Plötsligt mötte min blick hennes och hon log så rart och sa: Ursäkta men jag undrar om ni skulle kunna göra mig en tjänst. Kan ni ta ett foto av mig och min son när vi för en gångs skull sitter vid samma bord?
 
Sonen rörde inte en min men det gjorde jag. Helt skräckslagen måste jag ha sett ut, samtidigt som jag sparkade mannen på benet för att han skulle reagera.
Visst, han ställde upp, gentleman som han är. Men innan han skulle gå loss på avtryckarknappen, hade han fått sig en rejäl lektion i hur just hennes kamera fungerade. Jag tyckte att det lät misstänkt likt vår kameras funktion. Helautomatisk. Idiotsäker.
 
Han knäppte några bilder på en leende mor mitt emot en ickeleende son och lämnade över kameran efter fullgjort uppdrag.
"Jaha, nej, de här blev ju inte bra. Alldeles för mörka men det kunde man ju vänta sig . . ", var det sista vi hörde när vi lämnade restaurangen för att gå ut och få en rejäl dos frisk luft.
 
Jesses, vad jag har haft roligt åt den scenen. Det var som att träffa Hyacint, the Lady of the House, in person. Och henne storgillar jag ju. För sådana där damer kan man absolut inte ta på allvar.

Surströmming - ett problem?

Jo, man får klaga. Det är helt okej. Alla gör det. På regeringen. På några kilos övervikt. På vädret. På TV-reklamen.
 
Om det är de största bekymmer man har, då är det logiskt att man klagar på just det. Men ibland kommer andra människors liv väldigt nära inpå och då ser man att ens egna bekymmer är lyx. Är det så - då kan man känna sig ödmjuk inför de problem man har. Inte dåligt samvete, man kan inte leva andras liv, men man kan skänka en tacksamhetens tanke till omständigheterna för att det inte var jag som drabbades - den här gången. Heller.
 
Man kan faktiskt gräla om hur en äkta surströmmingsklämma ska göras. Alla som inte håller med mig har fel - för det vet jag! Det är i vanliga fall ett oslagbart argument men i det här specifika fallet dessutom sant. Jag har korrekturläst alla texter till surströmmingsmuseet på Höga Kusten och där finns, verkligen, en bruksanvisning på det enda, rätta sättet; först ett ljusugnsbröd (alternativt tunnbröd men hårt), sen smör, potatis, suring och lök och till sist ytterligare ett bröd som lock.
 
Nej, nej, protesterar en del, suringen ska ligga närmast smöret, annars börjar det rinna på grund av den varma potatisen. Vet du skillnaden mellan på grund av och tack vare? I det här fallet börjar smöret rinna tack vare den varma potatisen. Ner över händerna och ibland även handlederna. Därför har jag aldrig armbandsklocka. Hellre tidlös än (f)lottlös.
 
Så ska en riktigt äkta surströmmingsklämma se ut. Men andra influenser har smugit sig in och erövrat marknad. Nu är det sällan locket används, vilket är fullt förståeligt eftersom det mättar i onödan. Det är ju suringen man vill åt.
Jag har, personligen, gjort eftergiften att lägga dill ovanpå löken, den lök som ska vara smörstekt. Men där går gränsen!
 
Nu ska skivade tomater, creme fraiche och till och med Västerbottensost läggas på lager. Aldrig, säger jag! Då försvinner ju den goda smaken av den salta strömmingen och det är väl ändå den vi är ute efter. Eller?
Jag har hört skräckhistorier om folk som äter hallonsylt till, som dricker söt saft och har gelé till, ja, huvva så mycket hemskt man får höra. Det där nästan så att jag retar upp sig på dem som hädar på det där sättet.
Se där, vilket problem jag har. Lyckliga jag.
 
Ät och må men ha inget onödigt på!
 
Fotnot: På grund av, används oftast i negativ betydelse medan tack vare är positivt.
 
 

RSS 2.0